BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,24
HABER /  GÜNCEL

HDP'li Bakanlar için kritik iddia!

Geçici seçim hükümetindeki HDP’li iki bakan, devlet politikalarına aykırı hareket etmeleri durumunda anayasal formül devreye girebilecek.

Abone ol

HDP’li Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ve Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca'nın “çizgiyi aştıkları” belirlenirse, anayasanın 109. maddesindeki bakanların azledilmesi yetkisi kullanılacak.

Haber 7'nin iddiasına göre HDP'li Bakanlar, "ülkede alınacak terör önlemlerine karşı çıkmaları ve Türkiye'yi uluslarası arenada zor durumda bırakacak söylem ve davranışlarda bulunmaları durumunda" 109. madde uygulanacak.

Başbakan Davutoğlu, “Çizgi dışına çıkamazlar açık söyleyeyim, ben Başbakanım. O bakanların buraya gelmesi anayasal bir zorunluluktur ama burada görev yaparken Türkiye Cumhuriyeti’nin ve milletin temsili bağlamında bizi zora sokmayacak bir tavır takınmaları görevlerinin gereğidir” diyerek, HDP’li 2 bakana bakışını ortaya koymuştu.

AZLEDİLİRLERSE NE OLACAK?

109. madde ne diyor; Bakanlar, (..) Başbakanca seçilir ve Cumhurbaşkanınca atanır; gerektiğinde Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca görevlerine son verilir.

“Bakanların azledilmeleri durumunda yerlerine yine HDP’den başka isimler alınması gerekmez mi” sorusu da geldi. Ancak seçim hükümetinin bir ilk uygulama olduğu, 109. maddede yalnızca bakanın azledilmesi ve bunun “Başbakan’ın önerisi, Cumhurbaşkanı’nın onayına” bağlandığı belirtilerek, yerlerine gelecek isimler konusunda parti kontenjanlarının geçersiz olduğuna karar verildi.

Bu durumda iki bakan azledilirse yerlerine yine HDP'den değil bağımsız başka isimler bakan yapılabilecek.