BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Güneydoğu'da Kürtçe eğitim gerilimi tırmanıyor!

Güneydoğu'da Kürtçe okul gerilimi tırmanıyor. 3 pilot bölgede Kürtçe eğitim verecek okullar hazır ama kaymakamlıklar engellemekte kararlı.

Abone ol

Geçen yıllarda Kürtçe eğitim olmadığı için Güneydoğu’da okullar ilk hafta boykot edilirdi. Artık bu durum değişti ve Kürtçe eğitim veren okullar için düğmeye basıldı.

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin öncülüğünde 3 ilde kurulan Kürtçe ilkokullarının tabelası asıldı. Kaymakamlıklar ise uyardı: Faaliyete başlanması halinde ilgililer hakkında yasal işlemlerin yapılacağı bilinmelidir!


KAYMAKAMLIK UYARDI

Zaman gazetesinden İsmail Avcı'nın haberine göre, okullar, bugün düzenlenecek törenle eğitime başlayacaklarını duyurdu. Ancak Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkâri’nin Yüksekova ilçelerinde kurulan okullarla ilgili kaymakamlıklar uyarıda bulundu. Kaymakamlıklar tarafından ilgili kurumlara gönderilen yazıda, okulların kanunsuz olduğu ve yasal işlem başlatılacağı tebliğ edildi. Diyarbakır’daki okulun sorumlularından Abdurrahman Bakır ise kaymakamın devlet memuru olduğunu ve görevi gereği uyarı yazısı gönderdiğini savundu.

KÜRTÇE EĞİTİM VERECEK OKULA SORUŞTURMA

OKUL BİNALARI BELEDİYEDEN

Kürtçe okullarının açılacağı, Diyarbakır’da geçtiğimiz hafta düzenlenen basın toplantısıyla duyurulmuştu. Okulların binasını 3 ilçedeki belediyeler sağladı. Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesi bünyesindeki eğitim destek evi, Kürtçe okul binasına dönüştürülerek Ferzad Kemanger İlkokulu oldu.

Okulun Kürtçe tabelası dün asıldı. Bugün de törenle eğitime başlayacağı duyuruldu. Şu ana kadar okulda eğitim verecek 3 sınıf hazırlandı, 5 tane de öğretmen belirlendi. Okula ne kadar öğrencinin kayıt yaptırdığı ise açıklanmadı.

KANUNSUZ OLDUĞU DOĞRUDUR

Dıbıstana Seretayî Ya Ferzad Kemanger (Ferzad Kemanger İlkokulu) tabelasını astıklarını anlatan okulun sorumlularından Abdurrahman Bakır, “Okul tamamen halkın isteğiyle kuruldu. Burada Kürt dilinde eğitim olacak. Kanunsuz olduğu doğrudur. Anayasa’da Türkçenin dışında eğitim olmayacağı belirtiliyor. Bu kabul edilemez” diye konuştu.

FAALİYETE BAŞLARSA İŞLEM YAPARIZ

Bu arada Bağlar Kaymakamı Dursun Balaban’ın imzasıyla bir uyarı yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

“15 Eylül Pazartesi günü Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nde Kürtçe müfredat ile eğitim ve öğretime başlanacağı yönünde çalışma yapıldığına dair bilgi alınmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda başlanacağı belirtilen faaliyet konusunda herhangi bir iznin verilmediği tespiti yapılmıştır. ‘Kürtçe müfredat ile eğitim ve öğretime başlama’ faaliyetinin adı geçen Eğitim Destek Evi’nde başlatılmasının kanunsuz olduğu, söz konusu faaliyete başlanması halinde ilgililer hakkında yasal işlemlerin yapılacağı bilinmelidir.”