BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

Genç siviller referandumda ne oy verecek?

Genç Sivillerden Ceren Kenar, referandum konusunda Genç Sivillerin görüşlerini açıkladı. Genç Siviller BDP'nin boykotunu nasıl değerlendiriyor?

Abone ol

Gazeteci yazar Hadi Özışık'ın Best FM'de hazırlayıp sunduğu Konuşan Türkiye programına katılan Genç Sivillerden Ceren Kenar, referandum konusunda Genç Sivillerin görüşlerini  açıkladı. Özışık'ın "Genç siviller nereden çıktılar? Herşeye maydonoz oluyorsunuz." şeklindeki esprili sorusu üzerine Kenar şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'de üç dört senedir demokratikleşme yönünde kampanya yürüyütüyoruz. 12 Eylül anayasası tamamen değişsin diyoruz. Paket hazırladı hükümet ama anayasayı tamamen değiştiremedi."

Özışık'ın "hükümet arkasında durmadı anayasa değişikliğinin" şeklindeki eklemesine Kenar şöyle yanıt verdi:

"Evet öyle. Anayasa engellemeler yüzünden küçük küçük parçalar halinde değiştirilebiliyor."

Özışık bunun üzerine "Referandum'dan evet oyu çıkarsa 12 Eylül'ü yapanlar yargılanacak. Doğru mu? Peki 80 yaşındaki bir adam yargılansa mahkum olsa ne kazanacaksınız?"  diye sordu. Ceren Kenar ise şöyle devam etti:

"Evet doğru. Ama Zaman aşımı sorunu da var. Ama zaman aşımına uğramayabilir de o dosyalar. Eski savcı Sacit Kayasu dün bir açıklama yaptı. Darbeciler yargılansın diye suç duyurusunda bulunmuştu. Referandumdan sonra yine dava açacağım dedi. Kenan Evren 80 yaşında bir adam. Gönlümüz onun yaşamının sonuna kadar cezaevinde olmasını ister. 17 yaşındaki bir çocuğu Erdal Eren'i, yaşı büyütülerek idam etti 12 Eylül. Diyarbakır cezaevindeki işkenceler PKK'nın bu hale gelmesinin en büyük nedenidir. Bunları unutmamak gerekiyor."

Özışık'ın BDP'lilerin 12 Eylül sonrası en çok sıkıntı gören, işkenceler çeken siyasi grup olduğunu ama referanduma sahip çıkmadıklarını hatırlatması üzerine Ceren Kenar şöyle dedi:

"Bu ülkede darbeden en çok zarar gören kürtlerdi. Şimdi onlar sahip çıkmıyor. Çok ümit kırıcı."

Genç Siviller'in Güneydoğu'da BDP'nin boykot kararını engellemek için özel bir eylem ya da etkinlik yapmayacağını söyleyen Ceren Kenar, "Tüm Türkiye'de etkinlikler yapıyoruz. Ama güneydoğuya yönelik bir özel etkinliğimiz olmayacak.  Orada sadece BDP değil, AKP de bir siyasi aktör. Bir de unutulmaması gereken, BDP'ye oy veren seçmen, referanduma evet diyecektir." dedi.