BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep modeli Avrupa'ya örnek oldu!

GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sabancı Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen “Synergos Deneyim Paylaşım Toplantısı”na katıldı.

Abone ol

Fatma Şahin, İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda, katılımcılara Gaziantep’in Suriyeli sığınmacılara yönelik yaptığı eğitim, uyum, istihdam, mesleki eğitimler ve misafirlerin yaşamlarını sunum eşliğinde anlattı.

Suriye’de bir yangın olduğunu ve bir insanlık dramı yaşandığına dikkati çeken Başkan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Çantasında yalnızca korku olan yakınını kaybetmiş, eşini kaybetmiş, çocuğunu kaybetmiş, canını kurtarmak için gelen ve bizim insan olarak vicdani olarak yapmaya çalıştığımız, ‘Biz bu konuda sizin yanınızdayız, kalbimizi açtık, soframızı açtık, evimizi açtık. Bu durumda en az zararla çıkmanız için bizim ne yapmamız gerekiyorsa bunu yapacak durumundayız’ dedik ve 5 yıl geçti. Aslında misafirlik 5 yıl sürmez ama burada bütün dünyaya insanlık dersi verildi. İnsan vicdanına uygun bir şekilde nasıl hareket edilebileceğini gösterdi.”

Mültecilerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında “Acil eylem planını” devreye koyduklarını” belirten Şahin, “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir. Veren el alan elden üstündür” anlayışının dünya barışı içerisinde büyütülmesi gerektiğine işaret etti.

50 BİN SURİYELİ ÇOCUĞU EĞİTİME KAZANDIRDILAR

Kadınlar ve çocukların eğitimi konusunda yapılan çalışmaları anlatan Şahin, yaklaşık 50 bin Suriyeli çocuğun Gaziantep’te eğitime kazandırıldığını aktardı.

Mültecilerin sağlıkta da sorun yaşamaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını bildiren Şahin, savaştan dolayı travma yaşayan mültecilerin hayata tekrardan entegrasyon olmaları için kombinasyon merkezi kurduklarını kaydetti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan çalışmalar hakkında bir araştırma yaptıklarının altını çizen Şahin, Suriyelilerin yapılan hizmetten memnun olduklarını, ancak kendi vatanlarına dönmek istediklerini kaydetti.

VAKIF BAŞKANLARI ÇALIŞMALARA HAYRAN KALDILAR

Gazianteplilerin uluslararası konudaki çalışmalarını, fedakarlıklarını ilgiyle dinleyen vakıf başkanları ve temsilciler, Suriyeliler noktasında “Gaziantep modelinin” Avrupa’ya örnek olduğunu belirterek, gerekli girişimleri başalatacaklarını ve en kısa sürede çalışmaların hızlandırılacağını kaydettiler. Vakıf temsilcileri çalışmaları takdirle karşılayarak Başkan Şahin’e Avrupa’ya örnek olacak bu çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

TOPLANTIYA GÜLER SABANCI DA KATILDI

Toplantıya Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Synergos Enstitüsü’nden Peggy Rockefeller Dulany, Don Mohanlal ve Anna Ginn, Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dilek Belger, Kadir Has Üniversitesi’nden Christina Bache Fidan, Virginia Üniversitesi’nden Christine Mahoney, Universal Education Foundation Daniel Kropf, Maya Vakfı Kurucu Başkanı Esra Özsüer ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Ayşecan Özyeğin Oktay ile bu kurumların üst düzey yöneticileri ve temsilcileri katıldı.