BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Gaziantep hamam kültürü müzeye taşındı

Gaziantep’in türkülere konu olan, kentin adı anıldığında akla ilk gelen hamamlar ve hamam kültürü, çalışmaları bitmek üzere olan "Hamam Müzesi" ile gelecek nesillere aktarılacak.

Abone ol

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi'nin Kalealtı mevkisinde tarihi doku içerisinde bulunan ve 1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiş Paşa Hamamı'nda oluşturduğu müzede, hamam kültürü hemen her aşamasıyla ziyaretçilere anlatılacak.

Vücutlarındaki ter damlalarına kadar tüm ayrıntıların düşünüldüğü bal mumu heykellerin yer alacağı müzede, hamamda kullanılan peştamal, terlik olarak kullanılan gümüş takunyalar, tahta taraklar ve çeşitli sabunlar yer alacak. 19 ve 20. yüzyıldan kalma eserlerin de yer aldığı müzede, ayrıca Osmanlı dönemine ait sabunlar ve sabun mühürleri de sergilenecek.

Dijital ortamda hamamcılığın da anlatılacağı müzede, hamamlarda kullanılan yeşil sabunun nasıl yapıldığı gösterilecek. Sabun yapımına tanıklık eden ziyaretçilere makinede üretilen küçük bir yeşil sabun hediye edilecek. Düzenli olarak hamam sesleriyle "Antep'in hamamları" adlı şarkının yankılanacağı müzede, Gaziantep'in hamam kültürü sinevizyon aracılığıyla izlenebilecek.

Müzede, gerçek hamam ortamını andırması için özel düzenek de kuruldu. Ayrıca, geçmişte "cehennemlik" adı verilen suyu ısıtan bölümler sayesinde buhar oluşturulacak.

Öte yandan çalışmalarda sona gelinen müzenin birkaç hafta sonra hizmete açılması planlanıyor.