BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,41
HABER /  GÜNCEL

Ermeni mesajına Ermenistan'dan ilk yorum

Başbakanlık tarafından 1915 olaylarıyla ilgili yapılan ilk açıklama dünya basınında geniş yankı buldu.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, 1915 olaylarının yıldönümü vesilesiyle, Başbakan düzeyinde Ermeniler'e taziye mesajı yayınlandı.

Yayınlanan taziye mesajı bir ilk olması sebebiyle dünya basınında da yankı buldu.

AFP ajansı 1915 olaylarının 99'uncu yıldönümünden bir gün önce yayınlanan taziye mesajını, "Bir Türk liderin yaşanan ölümler üzerine yaptığı ilk açık yorum" olarak verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına, Başbakanlık tarafından yazılı olarak yayınlanan mesajda, "Her din ve milletten milyonlarca insanın hayatını kaybettiği I. Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır" dedi.

erdoğan ermeni açıklaması ermeni açıklaması tam metin.jpg

OBAMA'DAN ÖNCE...

Daha önce her 24 Nisan'da Beyaz Saray'dan gelecek Ermeni mesajının içeriğini merak eden Ankara, bu kez ABD Başkanı'nı beklemeden, kendi mesajını yayınladı. Başkan Obama'nın "med yegern" yani "büyük kırım" olarak adlandırdığı 1915 olaylarından Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan ise, yayınladığı mesajda Ermeniler yaşadıklarını "tehcir" olarak nitelendirdi.

ERMENİ BASINI: ERDOĞAN İLK KEZ TAZİYE İLETİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Nisan etkinlikleri çerçevesinde meclis konuşması sırasında 1915 yılı olaylarıyla ilgili Ermenistan halkına taziyet mesajı göndermiş olması Erivan tarafından tepkisiz karşılandı. Ne Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, ne de Ermenistan Dışişleri Bakanlığı şu ana kadar Ankara’dan gelen mesaja resmi tepki göstermedi.

Başbakan Erdoğan’ın Ermenistan meselesi hakkında açıklamalarını sadece yerel basının dikkatini çekti. Armenia Today haber portalı, “Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 1915 yılında soykırım gören Ermenilerin torunlarına taziyet mesajı yayınladı. 9 dilde yayınlanan Erdoğan mesajında Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan olayların hem Türk halkı hem de Ermeni halkına acı günler yaşattığını söyledi. Türkiye Başbakanı 99 yıl önce ölen Ermenilerin torunlarına taziyet mesajı iletmesi yanı sıra tarihi yaranın iki ülke halkları tarafından ortak çalışmalarla sarılabileceği ümidini de dile getirmiş oldu” denildi.

Novosti Armenia haber ajansı ise Türkiye’de bir başbakanın ilk defa 1915 yılı olayları hakkında böyle bir konuşma yaptığının altını çizerek, “Recep Tayyip Erdoğan bugün ilk defa ermeni halkına taziyet mesajı göndermiş oldu. Ancak asıl sürpriz yarın yaşanabilir. Erdoğan’ın taziye mesajında özel gün olarak tanımladığı 24 Nisan için de bir konuşma hazırlıyor. Bakalım yarın ne söyleyecek” ifadelerine yer verdi.

Ermenistan’daki geride kalan yayınlar da benzer ifadelerle Başbakan Erdoğan’ın 23 Nisan konuşmasını duyururken, en önemli vurgu, “Türkiye yönetimi zirvesi ilk defa böyle bir konuşma yapıyor” tespitini ön plana çıkardı.

'SİYASİ BİR DEPREM'

Fransız Le Parisien gazetesi ise Erdoğan'ın açıklamasını "Bu Türkiye'de siyasi bir deprem. Başbakan Erdoğan, 1915'te öldürülen Ermenilerin torunlarına, resmi olarak Türkiye'nin taziyelerini sundu. Bu ülke tarihinde bir ilk" dedi. Gazete, internet sitesindeki haberinde Başbakan'ın yazılı bir açıklama yaparak 1915-1917 yılları arasında yaşanan dramla ilgili olarak ilk defa açıkça görüş bildirdiğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına, Başbakanlık tarafından yazılı olarak yayınlanan mesajda, "Her din ve milletten milyonlarca insanın hayatını kaybettiği I. Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır" denildi.

Daha önce her 24 Nisan'da Beyaz Saray'dan gelecek Ermeni mesajının içeriğini merak eden Ankara, bu kez ABD Başkanı'nı beklemeden, kendi mesajını yayınladı. Başkan Obama'nın "med yegern" yani "büyük kırım" olarak adlandırdığı 1915 olaylarından Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan ise, yayınladığı mesajda Ermeniler yaşadıklarını "tehcir" olarak nitelendirdi.