BIST 10.189
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.401,63
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan Somali'ye dev yatırım sözü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Somali'de konuştu. Erdoğan Somali'ye 10 bin yeni konut müjdesi verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Somali’de mevkidaşı Hasan Şeyh Mahmud Adel Abdulle ile basın toplantısı düzenledi.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizler Somali’yi ziyaret ettik. Önemli anlaşmalar imzaladık. Bugün çok önemli açılışlar yaptık. Sözümüzü verdik 200 yataklı hastaneyi açtık. Ayrıca bir de havalimanı açtık. THY haftanın her günü Mogadişu’ya sefer yapacak. Türkiye olarak biz Somalili kardeşlerimze hizmet ürettik dert üretmedik. Yeterli mi değil. Bu dayanışmamız devam edecek. Ve büyükelçiliğimizin yeni hizmet binası çalışması devam edecek. Uluslararası toplum Somali ile bağlarını güçlendirmeli. Ebola’ya karşı mücadelede yardımlarımız sürecek. Konut yapımına da girelim. Konut için şehir planlaması yapılacak.

İlk etapta 10 bin konutla şehrin görünüm değişecek. Alt gelir gruplarına ait bir adım atabiliriz. Bir ya da iki yıl içinde 10 bin konutu hazırlar Somali’ye kazandırırız. Türkiye terörle iç içe yaşayan bir ülke. Terör grupları karşısında pes edemeyiz. İnandığımız yolda hizmet aşkımız sürecek" dedi.

screen-shot-2015-01-25-at-3.00.02-pm.png

DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİ OLACAK

Tabi bugün bir mutluluğu daha yaşadık. Havalimanı ile şehir merkezine olan yol 3,5 yıl önce yoktu ama şimdi bu yolun asfaltlanmış olarak bitmiş olması bizi ayrıca mutlu etti. Yani Türkiye olarak biz Somalili kardeşlerimize hizmet ürettik, dert üretmedik. Bu kardeşliğimizin bir gereğiydi bunu yapmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Yeterli mi değil bu dayanışmamız devam edecek. Büyükelçiliğimizin yeni hizmat binası çalışması da devam ediyor. Bizlere 80 bin metrekarelik bir alan tahsis ettiler ve bu alan üzerinde 10 bin metrekare alanı olan bir hizmet binasını gerçekleştiriyoruz. Bu dünyanın en büyük Türk Büyükelçiliklerinden bir tanesi oluyor.

somali.20150125160931.jpg

EBOLA'YA KARŞI MÜCADELE

Bu büyükelçilik binamızda yine örnek müstesna ve şuanda da Somali'de bizim büyükelçimiz gibi bir bina yok ve buna benzer atılan bir adım da yok.Tabi, bu büyükelçi noktasında attığımız adımla da çok farklı bir gelişmeyi sağlarken hala konteynırlar içinde bu hizmeti veren ülkeler de var. Bu vesile ile uluslararası toplumu Somali ile olan bağlarını güçlendirmeye davet ediyoruz. Somali'nin dertleri ile yakından ilgilenmeye davet ediyoruz. Sonunda bir hiç çıkan değil, sonuçlar çıkan toplantılar istiyloruz.

Gerek resmi kuruluşlarımızla gerek STK'larımızla Somali yönetimi ile işbirliği içinde 3 yılı aşkın süredir yeniden yapılanmaya katkı sağlıyoruz. Gerçekten buradan ailelerinden fedakarca uzak çalışan gayret eden tüm kardeşlerime şahsım ve milletim adına teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Biz Afrika'daki bu ziyaretlerimize başlarken Ebola'ya karşı mücadele kapsamındaki yardımlarımız ülkelere ulaştırılıyor.

10 BİN KONUT SÖZÜ

Sayın Cumhurbaşkanıyla konut yapımını konuştuk. İlk etapta 10 bin konut yapmak suretiyle şehrin görünümünü değiştirelim. Burada 45-65 metrekarelik, alt gelir gruplarına yönelik konutlar yapabiliriz.

İnanıyorum ki bir ila iki yıl içinde bu on bin konutu biz hazırlar ve Somali’ye kazandırırız.
İşin ikinci etabını farklı şekilde planlayıp sonrasında yola devam ederiz.

Terör grupları karşısında pes edemeyiz. İnandığımız yolda hizmet aşkımız sürecek.

 ERDOĞAN SOMALİ'YE DİRİLİŞ MARŞI İLE GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şeyh Mahmud ile birlikte Mogadişu Havaalanı yeni terminal binasının açılışını yaptı.

'KARDEŞİM ERDOĞAN'A...'

Açılış öncesi konuşan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, "Ben de kardeşim Erdoğan'a hoş geldiniz diyorum. Biz ve halkımız çok mutluyuz. Somali'nin tarihi değişimi içinde yerinizi alıyorsunuz. Somali halkı bu yardımları unutmayacaklar. Alt yapı yapıldı, hastaneler de değişiklikler yapıldı. Heyetinizle buraya hoş geldiniz" dedi.

27568315.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu terminal binasının gerçekten çok sıkıntılar çekmiş olan Somalimize hayırlar getirmesini Allah'tan temenni ediyorum. Ben de havalimanının yapımımı üstlenmiş olan şirkete şahsım ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Başarıların burada artarak devamını Rabbimden niyaz ediyorum" diyerek kurdeleyi kesti.

xu5tf_1422176800_4742.jpg