BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.446,11
HABER /  SEÇİM

En son seçim anketleri sonuçları çarpıcı değişiklikler!

En son seçim anketi sonuçlarını değerlendiren Zaman gazetesi yazarı Mehmet Çetingüleç, 1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin tahminde bulundu.

Abone ol

Eylül ayı seçim anketi sonuçlarını bugünkü köşesinden değerlendiren Zaman gazetesi yazarı Mehmet Çetingüleç, 1 Kasım seçim sonuçlarından koalisyon çıkacağı öngörüsünde bulundu. 

Eylül ayı anket sonuçlarına göre en belirgin yükselişin CHP oy oranlarında olduğunu yazan Çetingüleç, anket sonuçlarına göre AK Parti'nin en yükse oy oranının yüzde 44 bandında olduğunu hatırlattı. 

Anket sonuçlarına göre, MHP ve HDP'de oy kaybı gözlendiğinin de altını çizen Mehmet Çetingüleç, "Peki eylül ayı anket sonuçlannı nasıl okumak gerekir?" sorusunu sordu ve 1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin şu hesaplamayı yaptı.

"...
Eylül ayı boyunca yapılan anket sonuçlan tarandığında, en belirgin yükselişin CHP'de olduğu görülüyor. CHP yüzde 25-28 bandında. Haziran'daki yüzde 24,95'lik sonuç alınmıştı. Aşağı salınım yok, yukarıya doğru 3 puana ulaşan hareketlenme var.

AK Parti için yapılan kamuoyu yoklamalarında makas oldukça açık: Yüzde 38 ile 44 arasında. AK Parti'nin 7 Haziran'daki yüzde 40,87'lik oyu  dikkate alındığında, aşağı salınım ve yukan yönlü eğilimin 3'er puanla eşit olduğu gözleniyor. Ancak daha önce AK Parti'yi yüzde 47'ye kadar çıkaran anket kuruluşlarının bile bu kez en fazla yüzde 44 göstermesi dikkat çekici.

MHP'nin Meclis başkanlığı ve hükümet kurma sürecindeki olumsuz tâvırları nedeniyle seçimden hemen sonra düşen oyları toparlanıyor. Anketler yüzde 14-18 arasında sonuç gösteriyor. 7 Haziran'daki yüzde 16,29'luk oy oranı dikkate alındığında MHP'nin oylarında aşağı salınım daha fazla.

HDP, 7 Haziran'da CHP'li seçmenden "barajı geçsin" diye ödünç aldığı oyların bir kısmını kaybedebilir, ama barajın altında kalması söz konusu değil. Oyları yüzde 11-14 aralığında. 7 Haziran'daki 13,12'lik oy oranını koruması zor görünüyor.

Peki eylül ayı anket sonuçlannı nasıl okumak gerekir?

- 7 Haziran seçimlerinde CHP ve MHP'nin oy toplamı ilk kez AK Parti'nin oyunu geçmişti. Ancak 0,37 gibi çok küçük bir farkla. Bu seçimde CHP ve MHP'nin oy toplamı AK Parti'nin oyunu belirgin bir şekilde geçebilir.

- CHP ve MHP oy toplamı AK Parti'yi geçse de, milletvekili sayısı toplamı hükümet kurmak için yeterli olmayacak. Ancak CHP yüzde 30'a ulaşır, MHP yüzde 17-18 civarında oy alırsa iktidar el değiştirebilir.

- AK Parti ile CHP veya MHP arasında bir koalisyon ihtimali en güçlü seçenekler.

Anket sonuçları, 1 Kasım'dan sonra Meclis Başkanlığı'nın CHP veya MHP'ye geçme ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

- Eylül ayındaki eğilim seçime kadar devam ederse Türkiye, 1 Kasım'da yüksek tansiyondan kurtulup daha huzurlu ve güvenli bir sürece girebilir. Basın dünyasının filozofu Çetin Altan, Türkiye'nin geleceğine yönelik umudunu ifade etmek için her fırsatta "enseyi karartmayın" diye yazardı.
Gerçekten de enseyi karartmaya gerek yok. Çünkü halk, Türkiye'nin içine sürüklendiği bu gerilim ortamını koalisyon potasında eritmeye hazırlanıyor.