BIST 9.798
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.458,81
HABER /  EKONOMİ

Dünyadaki tüm halıların yüzde 40'ı Türkiye'den

"Türkiye dünya makina halı ihracatının yüzde 40'ını yapıyor. Türkiye bu anlamda dünyada Çin'den sonra ikinci sırada geliyor"

Abone ol

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, bugün Belçika ve Hollanda, bir halının metrekaresini 150-200 avrodan satarken, Türkiye'deki bu dilimin halen 5 ile 15 dolar arasında olduğunu söyledi. 

Basınla sohbet toplantısı düzenleyen Yılmaz, 2023 yılı hedefleri kapsamında Türk halı sektörünün ihracat hedefini 3,5 milyar dolardan 5,5 milyar dolara çıkardıklarını kaydetti.

Geçen yıl Suriye ve Mısır'da yaşananların halı sektörünü olumsuz etkilediğini aktaran Yılmaz, buna rağmen sektörün 2013 yılındaki ihracatını 2012'ye kıyasla 200 milyon dolar artırdığını hatırlattı.

Sektörün 2014 ihracat hedefinin 2,4 milyar dolar olduğu bilgisini veren Yılmaz, sektör olarak bu rakamı yakalayabileceklerine inandıklarını, ancak Suriye'de yaşanan iç savaşın devam etmesi durumunda Ortadoğu'ya olan ihracatın negatif etkilerinin artacağını ifade etti.

Türkiye'nin dünya makina halı ihracatının yüzde 40'ını yaptığını anlatan Yılmaz, Türkiye'nin bu anlamda dünyada Çin'den sonra ikinci sırada geldiğini bildirdi.

Türkiye'nin artık dünyada 6,5 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan duvardan duvara halı alanına geçiş yapması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, el halısı ihracatında düşüş olduğunu, bunun, 2008 sonrası dünyada gelişen ekonomik zorlukların en fazla lüks tüketime etki etmesinden kaynaklandığını anlattı.

Türkiye'nin yurt dışından ithal ettiği eski halıların tamir ve restorasyonuyla yüksek katma değerli ürün ihraç edebileceğine dikkati çeken Yılmaz, "Bugünkü şartlarda el halısının kilogram başına fiyatı 47 dolar. Dolayısıyla bizim elde edeceğimiz esas pasta orada yatıyor" şeklinde konuştu.

El halısı ithalatındaki engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Yılmaz, İstanbul Halkalı'daki gümrüğün de aktif hale getirilmesini istediklerini dile getirdi.

158 ÜLKEYE HALI GÖNDERDİK

İHİB Başkanı Yılmaz, bugün bir halının metrekaresini Belçika ve Hollanda 150-200 avrodan satarken, Türkiye'deki bu dilimin halen 5 ile 15 dolar arasında olduğunu söyledi.

Türk halı sektörünün geçen sene 158 ülkeye ihracat yaptığı bilgisini veren Yılmaz, en büyük ihracat pazarının Suudi Arabistan olduğunu, bu ülkeyi Amerika, Libya, Irak ve Almanya'nın takip ettiğini kaydetti. 

Dünyada en fazla makina halısı ihracatı yapan ülkelerin Çin, Türkiye, Hindistan, Mısır, Kanada ve Amerika olduğunu aktaran Yılmaz, 2012 verilerine göre dünya halı sektörü büyüklüğünün 14,5 milyar dolar civarında olduğunu dile getirdi.

Halı üretimi ve pazarlamasında yaklaşık 100 bin kişinin çalıştığını aktaran Yılmaz, tamir ve restorasyon sistemiyle bu rakama 50-80 bin kişinin daha ilave edilebileceğini ifade etti.

Turistik bölgelerde ihracat kayıtlarına giremeyen 800 milyon dolarlık el halısı satışı olduğunu bildiren Yılmaz, inovatif ürünler hakkında ise şu bilgileri verdi:

"7 yıldır tasarım yarışması düzenliyoruz. O yarışmalarda gerçekten inovatif ürünler çıktı. Mesela fermuar sistemiyle gerektiğinde halı, gerektiğinde de koltuk olan bir ürün geliştirildi. Halıda inovasyon yapmak anti-alerjik ürün yapmak, kokulu ürün yapmak ve yanmayan ürün yapmaktır."