BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Dolarda yükseliş sürecek mi?

Dolar son günlerdeki yükselişini sürdürüyor. ABD'den gelen verilerle dün akşam en yüksek seviyeye ulaştı. Peki bu yükseliş sürer mi?

Abone ol

Uzmanlar dolarda yükselişin devam edebileceği görüşünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası 2,58'in altına kadar inen dolar, ABD'de açıklanan son işsizlik verileri sonrası 2,64'ü aşarak rekor tazeledi. Bu sabah itibariyle dolar serbest piyasada 2.62-63 TL seviyelerinde.

ABD'de tarım dışı istihdam artışı 295 binle beklentilerin çok üzerinde geldi. ABD'de daha çok kişinin iş bulması ekonominin güçlenmesine işaret ettiğinden yakın gelecekteki faiz artışı ihtimali güçlendi. Bu da dünya genelinde özellikle de gelişen ekonomilerde (Türkiye gibi) yerel para birimlerinin değer kaybetmesine neden oldu.

Dolardaki yükseliş Kapalıçarşı'yı da etkiliyor. Pırlanta alışlarını dolar üzerinden yapan esnaf, altın da dolara bağlı olduğu için mağdur olduklarını söylüyor.

YÜKSELİŞ SÜREBİLİR

NTV'ye konuşan yatırım uzmanı Volkan Kuğucuk, 18 Mart'taki FED toplantısına dikkat çekerek şunları söyledi:

"2.65 üzerinde yeni haftaya başlamamız ve üzerinde hareketimiz muhtemelen dolar/TL'de 2.70 seviyelerini gündeme getirebilir gibi görülüyor. Ve artık gözlerimiz 18 Mart'ta FED'in toplantı tutanaklarında olacak. Toplantı tutanaklarında faiz konusuyla ilgili bir açıklama gelirse ki, bu burada "sabırlı" hep kullanılıyordu. "Sabırlı" ifadesinin kaldırılması dolardaki yükselişi başka bir deyişle ateşi bir miktar arttırabilir. "

PROF. DR. EDAL TANAS KARAGÖL: ALIMLAR SPEKÜLATİF

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl: Dolar değeri sadece TL karşısında değil, bütün para birimlerinin karşısında artış gösterdi. Küresel trende paralel olarak bir de spekülatif alımlar var gibi gözüküyor. Dolayısıyla, hem küresel trend hem de spekülatif alımlar, talebin artışıyla beraber dolardaki artışı tetikliyor. Ekonomimizde sorunlar olmadığı için dolardaki artışa konjonktürel bakmak, sürekli bir artış olarak bakmamak lazım. Panik havası yaratılmamalı. Dolardaki yükselişin geçici olduğuna inanıyorum ve aşağı yönlü bir trende gireceğini tahmin ediyorum. Özellikle FED’in faiz kararı da etkili olacak. Eğer karar ertelenirse azalış trendi hızlanacak.

EKONOMİST SALİH ALTUN: SUNİ YÜKSELTİLİYOR

AK Parti Ardahan Milletvekili aday adayı Ekonomist Salih Altun: Doların çıkışı suni. Özellikle İngiliz medyası kriz çığırtkanlığı yapıyor, Wall Street Journal’in ‘Liranın istikrasızlığı yatırımcıyı kaçırabilir’ haberleri geçerken, Reuters da ‘Davutoğlu’nun New York temasları iyi geçmedi, yatırımcı tedirgin’ manasında analizler yaparak paniğe yol açmaya çalışıyor. Bu haberlere paralel içeride de benzer haberler var. Seçim öncesi kriz var imajı vermek için her yol deneniyor, ancak çırpınışlar boşa dolar operasyonu da ellerinde patlayacak.

DOÇ. DR. FAZIL KIRKBİR: BİRİLERİ FİYATI ŞİŞİRİYOR

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazıl Kırkbir: Tüm iktisat kanunları, dolar mevzu bahis olunca nedense işlemiyor. Dolardaki çıkış çok karmaşık. Rusya cezalandırılmaya çalışılıyor. Ama eğer Putin’e yani Rusya’ya olan baskı biraz daha devam ederse intikamını çok kötü alabilir. İlişkileri iyi olan Çin’in Merkez Bankası rezervlerini dolardan Euro’ya dönüştürme sinyali vermesi bile doların tepe taklak olmasına sebep olabilir. Tabii bu açıklamayı yapmadan önce elindeki dolarların büyük kısmını elden çıkarmış ya da risk swap’ı yaptırmış olmalılar. Belki de öyle bir şey var ve sırf yüksek fiyattan ellerindeki doları elden çıkarmak için şişiriyorlar. Benim tavsiyem; siz siz olun bu oyuna gelmeyin. Elinizdeki dolarlar çok kötü patlayabilir. Benden uyarması.

ALTIN FİYATLARI

altin.20150307103039.jpg