BIST 9.819
DOLAR 32,59
EURO 35,06
ALTIN 2.457,15
HABER /  EKONOMİ

Dolar kuru yeni rekor kırdı 05.01.2017 son durum

Dolar/TL, dolardaki değer kazancı trendinin kâr satışlarıyla ara verilmesi ile güne aşağı yönlü bir başlangıç yaptıktan sonra kazançlarını koruyamadı ve 3.6401'e kadar yükselerek yeni zirveyi gördü.

Abone ol

TL bugün dolar karşısında yüzde 1.3'ün üzerinde değer kaybederken benzer para birimleri yüzde 0.4 değer kazancı ile yüzde 0.5 değer kaybı arasında seyrediyordu.

TL uzun bir süredir olduğu gibi bugün de gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışarak en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bankacılar bu trendde bugüne özgü yeni bir gelişme ya da haberden bahsedilemediğini belirttiler ve devam eden endişeleri adres gösterdiler.

FİTCH'İN DEĞERLENDİRMESİ BEKLENİYOR

Bankacılar TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesinin, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimalinin, Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notuyla değerlendiren Fitch'in yaklaşan değerlendirmesinin piyasaları baksıladığını bunun dışıdna siyasi ve jeopolitik gelişmelerin de kurda etkili olmayı sürdürdüğünü belirttiler.

Fitch tarafından yayımlanan ülke notu değerlendirme takvimine göre Türkiye'nin negatif görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan BBB- olan kredi notu hakkında değerlendirme 27 Ocak Cuma ve 21 Temmuz Cuma günü açıklanabilecek.


Dolar fiyatları 3.64 lira ile yeni zirvede

SABAH SAATLERİNDE İYİMSERLİK VARDI

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Sabah saatlerinde bir iyimserlik vardı ancak sonrasında dağıldı. TL yine negatif ayrışıyor. Ancak bugüne özgü bir nedenden bahsetmek zor. Yaklaşan Fitch kararı TL'nin faizinin her geçen gün daha da yetersiz hale geldiği endişesi bunların başında geliyor... TL'de kısa vadede bu olumsuzluğu tersine çevirecek ya da iyimserlik yaratabilecek tek bir neden bile gösteremiyoruz" dedi.

Haftaya beklentilerin üzerinde enflasyon verilerinin de etiksiyle tarihi zirve olan 3.6040'ı test ederek başlayan dolar/TL TRYTOM=D3 küresel gelişmelerle önce dün akşam saatleri itibarıyla 3.58'li seviyelere daha sonra bu sabah iyibaırly 3.56'lı seviyelere gerilemişti. Bugün en düşük 3.5560 seviyesini test eden kur kazançlarını koruyamarak en yüksek 3.6401 seviyesini test etti. Kur tarihi zirveyi test ettikten sonra TSİ 1309 itibarıyla ise 3.6146/3.6190 seviyesinde işlem gördü.

FAİZ ARTIRIM BEKLENTİSİ KIRILDI

Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı: "Salı günü açıklanan Aralık TÜFE yüzde 0,9’luk konsensüs tahmini aşarak % 1,6 olarak gerçekleşmiş ve bu veriyi takiben Türk Lirası negatif ayrışma göstermişti. Senelik enflasyonun da yüzde 8,6’ya yükselmesine neden olan bu veri piyasada 24 Ocak tarihli TCMB toplantısına yönelik faiz artırımı beklentisi oluşturdu. Ancak son iki gün siyasi kanattan gelen açıklamalar bu beklentiyi kırdı ve dolar TL karşısında yeni bir rekora imza attı."

YÜZDE 1,4'LÜK DEĞER KAYBI

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı  Enver Erkan:  "Türk lirasının, FOMC tutanakları sonrasında Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde oluşan değer kazançlarına uyum sağlayamadığını görüyoruz. Tutanaklar sonrasında GOÜ hareketiyle uyumlu bir şekilde 3,56 seviyelerine doğru gerileyen kur, bu noktaların geniş resimde alım fırsatı olarak görülmesiyle beraber yeniden yükselmeye başladı. Bu kapsamda bugün GOÜ para birimlerinn neredeyse tamamı pozitifken, TL’de USD’ye karşı %1,4’lük bir değer kaybı söz konusudur.

YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLEBİLİR

3,60 üzerinde rekor tazeledikten sonra ivmelenen USDTRY kurunun saniyeler içerisinde 3,64 seviyesi üzerine ulaştığı görülmektedir. Aynı anda EURTRY kuru 3,8254 ile rekor kırdı. Hareketin bu kadar kısa süre içerisinde olması ve herhangi bir haber akışı ile eşleştirilememesi akla algoritma kaynaklı bir hareket olabileceği ihtimalini de getiriyor. Rasyonel olabilecek nedeni ise; TL üzerinde geniş resimde süregelen baskı unsurlarıdır. Özellikle Türkiye’nin negatif reel faiz pozisyonunda olması, Merkez Bankası’ndan proaktivite gelmediği sürece liranın değer kaybının derinleşmesinde etkili olacaktır. İlk çeyrek hedefimiz olan 3,60’ın yılın ilk günlerinde aşılmış olması itibariyle, 3,85 olan 2017 USDTRY tahminlerimizi de yukarı yönlü revize edebiliriz."