BIST 8.737
DOLAR 32,34
EURO 35,16
ALTIN 2.240,78
HABER /  SEÇİM

Demirtaş patlamasının asıl nedeni Geziciler mi AKP'li Kürtler mi?

Markar Esayan seçim sonuçlarını kritik ettiği yazısında Demirtaş'ın aldığı oyların hangi kesimlerden geldiğini sorguladı: Geziciler mi Kürtler mi?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en çarpıcı sürprizine imza atan HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın yüzde 10'a dayanan oy oranı yeni bir tartışmanın kapısını araladı. Demirtaş'ın oy patlamasının arkasında metropollerdeki Kürt seçmen mi var yoksa sol tandanslı şehirli orta sınıflar mı?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Markar Esayan seçim sonuçlarını kritik ettiği yazısında Demirtaş'ın aldığı oyların hangi kesimlerden geldiğini sorguladı. Demirtaş'ın iddia edilenin aksine Geziciler ya da sol seçmenin değil batı metropollerindeki AK Parti'li Kürt seçmenin oyları ile patlama yaptığını iddia eden Esayan özellikle İstanbul'da Kürtlerin yoğun yaşadığı ilçelerdeki oy oranlarına dikkat çekti.

İşte Esayan'ın yazısındaki ilgili bölüm:

AK PARTİ'Lİ KÜRTLER ACILI GEÇMİŞLERİ İÇİN DEMİRTAŞ'A YÖNELDİ

Erdoğan'ın bir diğer handikapı ise piyasada şişirilenin aksine, Demirtaş'ın asıl AK Partili Kürt seçmenden oy alma potansiyeliydi. Türkiye tarihinde önemli bir gelişme olarak ilk kez bir Kürt aday linç edilmeden, engellenmeden, hatta önlerine Erdoğan nefreti ile malul beyaz Türk aydınlarının kırmızı halı serdiği bir seçime giriyordu. Erdoğan'ın nasıl olsa kazanacağına dair genel kabul ile bu durum birleştiğinde bu seçimlik AK Partili Kürtlerin acılı geçmişe bir selam olarak Demirtaş'a oy kaydıracağı yüksek ihtimaldi. Türkiye'nin en büyük Kürt partisi olan AK Parti için önemli bir riskti bu...

İSTANBUL'UN YOKSUL İLÇELERİNDEKİ OY ORANLARI NE ANLATIYOR?

Esenyurt (yüzde 18), Sancaktepe (14.6), Sultanbeyli (14.2), Zeytinburnu (13.7), Bağcılar (13.5), Ataşehir (13.5), Başakşehir (12.1), Sultangazi (11.3) gibi Erdoğan'ın kalesi veya bu seçimde yüksek oy aldığı yerler olan ilçelerde Demirtaş'a Kürtlerden yüksek oy gittiği görülüyor. Bakırköy (yüzde 6.9), Beşiktaş (7.0), Kadıköy (7.1) gibi İhsanoğlu'nun yüzde 70'i bulduğu ilçelerde ise Demirtaş'ın oylarında sadece romantik bir kıpırtı var.

DEMİRTAŞ'I YÜKSELTEN BEYAZ TÜRKLER DEĞİL CEFAKAR KÜRTLER!

Yani katılım düşüklüğünün Erdoğan'a yaradığı ve Demirtaş'ı yüzde 10'lara beyaz Türklerin ve Gezicilerin taşıdığı söylentisi belli amaçla yapılan bir dezenformasyon. Bu tabloda Erdoğan'ın yüzde 52 oy ile ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesi gerçekten büyük bir başarı. Demirtaş'ı yükselten Beyaz Türkler, Geziciler veya köhne sol değil, yine bildiğiniz cefakar dindar Kürtler.

MARKAR ESAYAN YAZILARI