BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Çözüm taslağında ilginç ayrıntılar

HDP'nin Kandil'e ulaştırdığı çözüm süreci taslağını Başbakan Yardımcısı, Yalçın Akdoğan vermiş.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, çözüm sürecinin yol haritasını oluşturan taslağa son şeklini hükümetin verdiğini yazdı.

İçeriği tam olarak açıklanmayan taslak kime ait? Öcalan'ın taslağı olduğu iddiası doğru mu? Kamuoyunda kafalar karışık.

Kimi çevreler HDP heyeti tarafından KCK'ya acil bir şekilde ulaştırılan müzakere paketinin Öcalan imzalı olduğunu yazdı çizdi. Peki gerçekte olan biten ne?

Çözüm sürecini yakından takip eden isimlerden biri olan Selvi, taslağa dair ilginç ayrıntıları "Çözüm sürecini yedirmeyiz" başlıklı yazısında aktardı.

HÜKÜMET VE ÖCALAN'IN TASLAĞI BİRLEŞTİ SON ŞEKLİ HÜKÜMET VERDİ

"(...)Bu arada çözüm adına Ankara’da olumsuz bir hava dolaşırken, Kandil’den yansıyanlar o yönde değildi. Tam tersine olumluydu. Kandil çözüm taslağına destek verirken her zaman ki gibi yeni şartlar ekledi. Ama zaten görüşme dediğiniz böyle bir şey.

Bir noktanın altını çok kalın çizgilerle çizmek istiyorum. Üzerinde çalışılan hükümetin taslağı. Öcalan’ın da bir taslağı vardı. Üzerinde çalışıldı. Ve hükümetin “Çözüm taslağı” ortaya çıktı. Öcalan’ın taslağını açıklayacağız şeklindeki yaklaşımlar doğru değil. Çözüme hizmet etmez. Üzerinde çalışılan Başbakan Yardımcısı Akdoğan tarafından HDP heyetine verilen taslak… Tartışmayı doğru zemin üzerinde yürütmekte fayda var.
Son söz. Biz bu çözüm sürecini kolay bulmadık. Bu topraklar kanla sulandıktan sonra çözüme ulaştık. O nedenle bir kez daha ifade edeyim ki, “Biz de çözümü yedirmeyiz”

SİYASET YOLUYLA HER KONU TARTIŞILSIN

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay, parti genel merkezinde düzenlediği dünkü basın toplantısında  süreçle ilgili şunları söllemişti:

Çözüm süreci, bunun yol haritası ve gidişatıyla ilgili biz, gayet net bir politika ve tutum içindeyiz. Hiç bulanık bir boyut yok. Yol haritasının safhaları belli. Hedef, ülkemizin her yerinde bir daha şiddet olmasın, siyaset yoluyla her konu tartışılsın, konuşulsun ve çözüm üretilsin."

'TASLAKTA ÖZERKLİK DİYE BİR BAŞLIK YOK'

HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, dün akşam NTV ekranlarında Ahmed Arpat'ın sunduğu 'Yakın Plan' programına telefonla bağlantısıyla konuk oldu. Önder, telefon bağlantısında "Taslakta özerklik var" sözlerine açıklık getirdi. "Taslakta özerklik diye bir başlık yok. Yerel idarelerin demokratikleştirilmesi, kaynakların çoğaltılması gibi bir dizi içerik var" diyen Önder basının sözkonusu açıklamayı yansıtma biçimini de eleştirdi..

YEREL İDARELERİN DEMOKRATİKLEŞTİRİLMESİ

Önder, Arpat'ın "Hükümet'in taslağa yaklaşımı nasıl" sorusuna "Bunların hepsi, üzerinde tartışılacak başlıklar hakkında daha ilk defa nitelikli bir müzakereye nasıl geçilir, bunun başlıkları neler olur, konu ve alt başlıklaır, yönteminin tespit olması gerekir. Sayın Akdoğan görüşmemizden sonra da ifade ettiğimiz gibi bir tıkanma söz konusu değil. Taslakta özerklik diye bir başlık yok. Yerel idarelerin demokratikleştirilmesi, kaynakların çoğaltılması gibi bir dizi içerik var" ifadelerini kullandı.