BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Cihatçı John'u eski okul müdürü anlattı: Sessiz ve çalışkandı

İngiltere'de 'Cihatçı John' olarak bilinen ve adının Muhammed Emwazi olduğu açıklanan IŞİD militanı hakkında konuşan eski okul müdürü, "Herhangi şüpheli bir davranışına rastlamadık" dedi.

Abone ol

İngiltere'de 'Cihatçı John' olarak bilinen IŞİD militanı Muhammed Emwazi'nin eski okul müdürü, öğrencisi için "Kaygı duyulacak biri gibi görünmüyordu" dedi.

Londra'nın kuzeybatısındaki Quintin Kynaston adlı okulda 2002'den itibaren yaklaşık 10 yıl görev yapan okul müdürü Jo Shuter, Emwazi'nin okulda radikalleştiğine dair bir şüphe uyandırmadığını söyledi.

Aynı okuldan iki öğrencinin de Suriye ve Somali'ye savaşmaya gittiği düşünülüyor.

Emwazi, IŞİD'in paylaştığı videolarda aralarında gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff'un da bulunduğu Batılı rehineleri öldürürken yüzünde maskeyle görülüyordu.

Shuter, "Ne zaman radikalleştiklerini söyleyebilecek durumda değilim. Elimi yüreğime götürüp tek söyleyebileceğim şey, buna dair herhangi bir bilgimiz olmadığı. Eğer bilgimiz olsaydı kesinlikle bununla ilgili bir şeyler yapardık" dedi.

BBC'ye konuşan Shuter, "Bu gençlerin, benim tanıdığım kadarıyla, hiçbirinin okulda radikalleştiğine dair bir his oluşmadı" diye devam etti.

Eski müdürü, Emwazi'yi "sessiz, çok çalışkan" biri olarak tanımladı ve tüm ergenler gibi olağan sorunları olduğunu söyledi.

'İsmini duyduğumda tüklerim diken diken oluyor'

Shuter, "Sindirilmek, korkutulma gibi bazı sorunları vardı, biz de bunların üstüne gittik, lise eğitiminin son iki yılına doğru nereden bakarsanız bakın çalışkan, hevesli bir gençti. Gitmek istediği üniversiteye gitti" dedi.

Okulda 'hoşgörü ortamı' olduğunu belirten öğretmen Shuter, gençlerin kaygıları hakkında yetişkinlerle konuşabildiğini ifade etti ve şöyle devam etti:

"Hissettiğim şok ve dehşeti nerden anlatmaya başlasam bilemiyorum. Şimdi bile haberleri dinlediğimde, ismini duyduğumda tüylerim diken diken oluyor çünkü duyduklarım benim tanıdığım kişiden çok farklı birini anlatıyor. Yaptıkları şok edici, dehşet verici."

2002'de geldiği okul müdürlüğü görevini 2013 yılı Haziran ayında bırakan Shuter, daha sonra da okul harcamalarını suistimal ettiği suçlamasıyla eğitim kurumunda çalışmaktan men edilmişti.

Shuter'a bu kararı temyize götürme hakkı tanınmıştı.

Emwazi'yi tanıyan eski bir IŞİD militanı da BBC'ye yaptığı açıklamada, "Herkesten uzak dururdu" dedi.

Kendisini Ebu Ayman olarak tanıtan eski IŞİD militanı, Emwazi'yle Suriye'de tanıştığını söyledi.

Ebu Ayman, Emwazi için "Kimseyle sohbet etmezdi, hep tek başına vakit geçirirdi" dedi.