BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

BM, Alassane Ouattara'nın Cumhurbaşkanlığını destekliyor

BM Güvenlik Konseyi Fildişi Sahili'nde, muhalefetin adayı Alassane Ouattara'yı tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi olarak tanıma kararı aldı.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi, günlerdir devam eden görüşmeler ardından yaptığı açıklamada, "Fildişi Sahili halkının verdiği kararın geçersiz sayılmasına yönelik her türlü çabanın, en ağır ifadelerle kınandığını" kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin rakipleri iki ayrı kabine oluşturdu

Rusya'nın bazı çekinceler öne sürerek Cuma gününden beri engellediği kararla, seçimleri kendisinin kazandığını iddia eden ve çekilme çağrılarını reddeden şimdiki Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo üzerindeki baskıların artacağı belirtiliyor.

Gbagbo, uluslararası baskılara rağmen görevden ayrılmamakta ısrar ediyor. Gbagbo'nun tavrı yüzünden Batı Afrika ülkeleri örgütü Ecowas, Fildişi Sahili'nin üyeliğini askıya aldı.

Konsey, "Ecowas'ın Alassane Ouattara'yı, Cumhurbaşkanı ve Fildişi Sahili halkının hür iradesinin temsilcisi olarak tanıması ardından, tüm tarafları seçimin sonucunu kabul etmeye çağırıyoruz." dedi.

BM çevrelerine göre, Rusya tek bir adayın desteklenmesinin BM'nin görev alanını aştığını savunuyordu.

Ancak ABD temsilcisi Susan Rice, 2002 yılındaki iç savaştan sonra imzalanan barış antlaşması çerçevesinde Fildişi Sahili'ndeki BM temsilciliğinin seçimin sonucu hakkında görüş belirtmeye yetkili olduğunu kaydetti.

Abidjan'daysa, her iki liderin kendi kabinelerini oluşturması gerginliği tırmandıyor.

Ouattara, BM barış gücünün koruması altındaki bir otelde çalışmalarını yürütüyor.