BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.441,88

Bizim diplomatların kriptolarında neler var ?

Biz diğer devletler için ne diyoruz, ne düşünüyoruz ?

Biz diğer devletler için ne diyoruz, ne düşünüyoruz ?

----------------------------------------------------------------------

Wikileaks olayı, yüzyılın yayın olayı.

Ama gazetecilik mi, değil.

Habercilik mi, evet habercilik sayılır.

Ama dedikodu haberciliği.

Dünya kamuoyunu ilgilendiriyor mu?

Evet.

Niye, çünkü dünyada herkes dedikoduya meraklıdır.

Ne olur dedikodu haberlerinde…

Herkes işine geleni alır, doğru kabul eder, işine gelmeyeni reddeder.

İNTERNET’İN GÜCÜ

Bu olay, basın, radyo veya televizyonda gerçekleşmedi.

İnternette ortaya çıkmış olması ve dünyanın gündeminde birinci sıraya yerleşmiş olması, internetin en etkili medya haline geldiğinin de en önemli göstergesidir.

İÇERİK ÖNEMLİ Mİ ?

Evet, dünya ülkeleri açısından içeriği önemli mi önemli. Niye, çünkü herkes bildiği ve kafasından geçen düşüncelerin yazıya dökülmüş halini görünce,“Bak işte gördün mü, demek doğru tahmin ediyormuşuz” deme imkanını buluyor. Yani tatmin oluyor.

İsrail’in seveni yok…

Sarkozy Türkiye’den nefret ediyor…

Aliyev’lerin her ne kadar “İki devlet, tek millet” deseler de bizden hoşlanmadıklarını biliyoruz. (Babası da öyleydi)

Amerika’nın ortadoğudaki hedefi İran…

İran’ı Araplar da tehlike olarak görüyor, başının ezilmesini istiyor.

Aslına bakarsanız Türkiye de İran’ı tehlike olarak görüyor…

İran, nükleer güç peşinde…

Bunlar şimdiye kadar yayınlananlar içinde yer alsa da almasa da daha önceden bildiğimiz şeyler.

Ama kimse diplomasi kuralları içinde bunları birbirine ifade edemiyor, kendi iç yazışmalarında ise bu düşüncelere sınır tanımıyorlar.

BU BİLGİLER KRİPTOLARA NASIL GİRİYOR

Uğur Dündar’ı dinliyorum. Yasa dışı örgütlerin silahlarını kimden aldıklarını sormuş. Örgüt lideri de elini cebine sokup bir tomar dolar çıkarmış. Dağ başında olmuş bu olay. Adam dolarları havaya kaldırıp, “Bunları gösterince dünyadaki silah satıcıları sıraya giriyor” demiş. Öyle midir, değil midir bilinmez ama bir büyükelçilik görevlisi bunun hangi örgüt lideri olduğunu da öğrenip kriptolara geçer.

Devam ediyor Uğur Dündar…

Rusya’nın mafya devleti olduğunu dünyanın bildiğini söylüyor. Putin’in de satışlardan komisyon aldığını. Tabii Putin’in gidip paralarını İsviçre bankasına yatıramayacağını, onun paralarını önemli Rus işadamlarının işlettiğini anlatıyor. Bunu duyan diplomatlar koşa koşa büroya gidip bu duyduklarını hemen rapor ederler. Sonra Wikileaks yayınında yer aldığında Uğur Dündar bile, “Bakın gördünüz mü, Amerikalılar bile biliyor” der. İşte böyle bir şey Wikileaks belgeleri.

BUNLAR BELGE MİDİR ?

Belge mi, eh yazılı evrak olduğuna göre belge diyebiliriz. Geçmişte fırtınalar koparan, gerçek olmayan bilgilerle dolu bizim meşhur Mit raporlarımız ne kadar belge ise, işte Wikileaks belgeleri de o kadar belgedir.

YARGILANMALI MI ?

Tabii insanları ne düşünürlerse düşünsünler, düşüncelerinden dolayı yargılayamazsınız. Ama o düşünceler ortaya çıkıp da diğer insanları olumsuz şekilde etkilemeye başlıyorsa, işte o zaman o düşünceler eylem haline gelmeye başlamıştır ve bu eylemleri yaratanları yargılayabilirsiniz. ABD bu nedenle Wikileaks’in sahibini yargı önüne çıkartmaya çalışacak.

BU İŞTEN KİM ZARARLI ÇIKACAK

Devletler açısından baktığımızda sanıyorum kimse bu işten zarar görmez. Hatta ABD dışındakiler bu işten karlı bile çıkarlar. Yoğun bir diploması trafiği ve lobi faaliyeti yaşanır. Haklarında gerçek dışı iddialar olan devletler daha çok kenetlenir. Hakkında olumsuz iddialar olanlar yani mağdur görünenler, karşı taraftan birtakım tavizler alırlar, hoşnut edilirler. ABD ile ilişkilerini bozamayacak olanlar ABD’nin lütuflarından yararlanırlar. Yani eskisi gibi, dünyada devletlerin istekleri, düşünceleri ile dedikleri farklı bir düzen yeniden onaylanmış olarak, eskisi gibi devam eder.

Böyle olacağına eminim.

Devletler birbirleri hakkında neler düşünüldüğüne bakmak yerine bu yaygaradan menfaat sağlamaya bakacaklar. Çünkü herkes biliyor ki, kendisi de diğeri hakkında benzer düşüncelere sahip. Öyle değil mi? Acaba bizim diplomatların kriptolarında neler var?

Türkiye, İran’a karşı ne gibi savunma hazırlıkları yapıyor?

İsrail’le ilişkisini nasıl düzeltmek peşinde.

Ne yapsa da ABD’yi daha çok yanına alsa.

Yoksa Hindistan mı, Çin mi, Rusya mı, hangisini partner seçse.

Ya Yunanistan konusunda…

Bizim kriptolarda acaba neler var ? Sanki çok mu farklı?

Wikileaks olayında bir sorun varsa, o da ABD’nin kriptolarına sahip çıkamamasıdır. Hangi ülkelere kendini affettirmek için bakalım ne şekilde günah çıkartacak, hep birlikte göreceğiz.