BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Beşir Atalay acı bilançoyu açıkladı

Van'da meydana gelen depremin ardından devletin eline ulaşan resmi rakama göre ölü sayısı: 239...

Abone ol

İNTERNETHABER / Van'daki 7.2 şiddetindeki depremin ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şuana kadar ellerine ulaşan resmi ölü sayısını 239, yaralı sayısını ise 1300 civarı olarak açıkladı.

DAKİKA DAKİKA DEPREM BÖLGESİNDE YAŞANANLAR... TIKLAYIN...

Van ve Erciş'e hükümet tarafından gönderilen her türlü yardımın zamanında ulaştığını ifade eden Atalay, enkaz çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü açıkladı.

"Van'da ulaşılmadık yer kalmadı" diyen Atalay, yurt dışından gelen bir çok yardım talebini geri çevirdiklerini belirtti.

Deprem bölgesinin elektrik ve su konusuna da değinen Atalay, Van'ın yüzde 95'ine elektrik verildiğini, Erciş'in ise yüzde 40'ına elektrik ulaştığını ifade ederek, "Eksik kalan bölgeler için de çalışmalarımız sürüyor" dedi. Atalay su konusunda ise sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

Atalay, depremzedelerin, "Çadırlar yetmiyor" sözlerinin altında yatan nedeni ise şöyle özetledi;

"Bazen vatandaşlarımız 'Çadır yetersiz' diye talepleri oluyor. Sebep şu, Van'da artçı depremler olduğu için vatandaş evinin yanına çadır kuruyor ve orada kalmak istiyor.

Aslında toplu çadırlar kuruldu ama vatandaşlarımız evinin yanında aile olarak çadır kurmak istiyor. Bugün yeterince çadır yine getirilecek"

İşte Atalay'ın konuşmasından satırbaşları;

ÖLÜ SAYISI 239

"Van'daki 7.2'lik depremde ölenlerin sayısı 239... Sağlık hizmetleriyle ilgili bilgi sunacağız. Burada Van devlet hastanesinde, eğitim araştırma hastanesinde ana ağırlık olarak ihtiyaç olduğunda çevre illere de buradan nakledilmektedir. Şuanda 6 tane helikopterimiz var burada. Yaralılar daima taşınmaktadır. 201 adet ambulans vardır. Ambulans sıkıntısı çekilmemektedir. 1200 sağlık personeli görev yapmaktadır.

HER ENKAZIN BAŞINDA ÇALIŞMA VAR

Kurtarma faaliyetleriyle ilgili her enkazın başında çalışma vardır. Dün geceden itibaren buraya çok sayıda arama kurtarma ekibi ulaşmıştır. Artık arama kurtarma ekibi talebinde değiliz. Şunu ifade deyim ulaşılmadık bir yer kalmamıştır. Van, köyler ver Erciş, depremden yıkılmış tüm enkazlara ulaşılmıştır. Köylerle ilgili elimizde net bilgi vardır. Akşamdan itibaren köylerimize çadır ve battaniye gönderdik. Köylerimizde bina hasarı fazla am gündüz olduğu için yine de vatandaşlarımızın sağlığı açısından daha elverişli bir zaman. Gündüz olduğu için vatandaşlarımızın hayvanları da telef olmamıştır.

YETERİNCE ÇADIR ULAŞTIRILMIŞTIR

Yeterince çadır dün geceden itibaren bölgeye ulaşmıştır. Bugün çok miktarda çadır yine buraya intikal edecektir. çadır, ısıtıcı ve battaniye bu konuda bugün itibarı ile eksik kalmayacak. fazlası olacak.

Mutfaklar kuruldu büyük oradan, belediyelerimiz de harekete geçtiler. Şuanda Erciş'te 25 bin kişiye yemek veren mutfaklar çalışıyor. Kızılay'ın mutfak ve çadır gibi konularda çalışmaları var. 

Devletin tüm imkanları en üst seviyede buraya getirilmiş oldu. Zaten Valilerimizin koordinasyonu sürüyor.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Diğer ihtiyaçlarla ilgili çalışmalar üzerindeyiz. Hasar tespit çalışmaları yapılıyor. 200 tane personel geliyor. 100 tanesi intikal etti. Önce kamu binalarıyla ilgili hasar tespit çalışması yapılıyor. Okullar da üniversite de dahil 1 hafta tatil edildi. Bu sırada okullarımız ve kamu binaları da gözden geçirilmiş olacak. Burada girilmeyecek bina tespitleri de yapılmaya başlanacak.

Hastane olarak bizim Van'daki Sağlık Bakanlığı'nın eğitim araştırma hastanesi en küçük bir depremden etkilenme yok, çok iyi çalışıyor.

YARDIM TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Yurt dışından da çok yardım talepleri oldu, biz sadece İran ve Azerbaycan'ı kabul ettik diğerlerini reddettik. Dışişleri bakanımız yardım taleplerini tutuyor. Gerekli olursa istenir.