BIST 9.884
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.456,41
HABER /  SAĞLIK

Bebeklerde reflü nasıl anlaşılır?

İlk 3 ayda bebeklerde sık rastlanabilen reflü kendini nasıl gösterir? Asıl tehlike ne zaman başlar ve tedavi gerektirir?

Abone ol

Mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanan reflü  yaşamın ilk 3 ayında ki bebeklerin yarısından fazlasında rastlanılan bir durumdur. Bebek büyüdükçe ve mide kapak düzeneğini oluşturan yapılar geliştikçe reflü belirtileri giderek yok olur ve 12-18 ay sonunda nadiren devam eder. Kadıköy Şifa Hatanesi uzmanlarının verdiği bilgiye göre reflüsü olan bir bebekte şu belirtiler görülür:

Tükürme
Kusma
Öksürük
Huzursuzlık ve uyku bozukluğu
Beslenme güçlüğü
Kakada yada kusmukta kan görülebilir.

Bebeklerin çoğunda kendiliğinden yok olan reflü eğer aşağıdaki sorunları oluşturur ise önemlidir ve tedavi başlanmalıdır.

1) Beslenme yetersizliğine bağlı gelişme geriliği
2) Huzursuzluk ve ağrı nedeni ile beslemeyi reddetmek
3) Solunum ile ilgili sorunlar ( Hırıltılı solunum, astım,sık akciğer hastalığı )
4) Yemek borusunda hasara bağlı kan kaybı sonucu kansızlık
5) Tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonları

TANI NASIL KONUR?

Bebeklerde ve küçük çocuklarda erişkinlerde kullanılan tanı yöntemlerini kullanımı oldukça güçtür.Tanı çoğu kez anne babanın anlatımı ve muayene sonucunda konulur. Nadir durumlarda ilaçlı yutma testi, endoskopi yada pHmetri kullanılabilir.

Bebeklerde reflü sorununda alınabilecek önlemler:

Öğünler olası olduğunca sık ancak miktar küçük tutulmalıdır.Öğün sonrasında gaz çıkarması için karnına  basınç uygulanmamalıdır.

Öğün sonrası yatırıldığında bebeğin başı gövdesine göre 15-25 derece yukarıda ve başı yanda olmalıdır.

Besinlerin koyu kıvamlı olması kusmayı ve reflüyü azaltacaktır.Ticari olarak satılan anti relü mamaaların yanısıra kıvam koyulaştırıcılarda bebeğin yaşı ile uyumlu olmak koşulu ile kullanılabilir.Ylancı meme kullanımı salya salgısını artırdığı  mide boşalımınıda hızlandırabileceğinden yaralı olabilir.


İLAÇ KULLANIMI

İlaç kullanımı yalnızca çocuk hastalıkları yada çocuk gastroenterolojisi uzmanı önerdiğinde ve reflünün sık akciğer enfeksiyonları yada gelişme geriliği gibi ciddi sorunlar yarattığında düşünülmelidir.Ranitidin ve Simetidin gibi h2 reseptör blokerleri ,Sisaprid gibi mide boşalımını hızlandıran ilaçlar ve aljenik asit içeren ve yemek borusunun duvarını sıvayan ilaçlar kullanılabilir.

CERRAHİ MÜDAHALE NE ZAMAN OLMALI?

Reflünün ciddi sağlık sorunlarına yada gelişme geriliğine yol açtığı, ilaç kullanımının yanıt vermediği yada bebeğin büyümesi ile düzelmesi beklenmeyen durumlarda cerrahi sağaltım yapılabilir. Etkinliği çok iyidir.