BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,76
ALTIN 2.441,13
HABER /  GÜNCEL

Barzani cephesinde Türkiye şoku!

Irak Kürtlerinin Türkiye'ye karşı yaşadığı hayal kırıklığını yazan Aslı Aydıntaşbaş Kürt yetkililerin çarpıcı açıklamalarını köşesine taşıdı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Irak Kürdistan Bölgesi'nden bildiren Milliyet gazetesi yazarı Aslı Aydıntaşbaş Irak Kürtlerinin Türkiye'ye karşı yaşadığı hayal kırıklığını yazdı. Bölgenin IŞİD tehditiyle yüz yüze kaldığı ve Erbil'in düşmek üzere olduğu günlerde Türkiye'nin kayda değer bir destek sunmadığını söyleyen Kürt yetkililer Milliyet yazarına çarpıcı açıklamalarda bulundu.

4 YILDIR HALKIMIZA TÜRKİYE DOSTUMUZ DİYORDUK AMA...

Aydıntaşbaş'a konuşan Mesud Barzani’nin sağ kolu ve Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin Türkiye ile stratejik bir ilişki kurmalarına karşın bekledikleri karşılığı görmediklerini söyledi:

‘Hayal kırık-lığına uğradık. 4 yıldır halkımıza Türkiye’nin en yakın dostumuz olduğunu anlatıyoruz. Ama ilk gerçek sınavda hayal kırıklığı yaşadık. IŞİD Erbil’e yaklaştığında gerçekten yardıma ihtiyacımız vardı. Bir daha bu kadar zor bir durumla karşı karşıya kalacağımızı sanmam. Dostun yardımına gelmeyince, hayal kırıklığı daha fazla büyük oluyor... ”  

DAHA FAZLASINI BEKLERDİK

Aydıntaşbaş, Başbakan Neçirvan Barzani'nin daha diplomatik konuştuğunu ancak aynı hayal kırıklığını yansıttığını belirtirken ”Türkiye yardım etti ama yeterli diyemem. Daha fazlasını beklerdik” dediğini aktardı.

İşte Aydıntaşbaş'ın bölgeden geçtiği izlenimler:

ANKARA'NIN KÜRTLERİ KÜSTÜRME LÜKSÜ YOK!

Aslında bakarsanız Ankara hiç yardım yapmıyor değil. İnsani yardım da var, askeri destek de. Özellikle de son 2 haftada. Ancak kısıtlı miktarda ve geç.

Bunun yarattığı psikolojik ortam, son dönemde bölgedeki tek müttefiki Erbil olan Ankara açısından ciddi bir sıkıntı. Mevcut konjonktürde Ankara’nın Kürtleri küstürme lüksü yok. Stratejik olarak yegâne müttefikimiz onlar.

Kuşkusuz Musul’daki rehinelerin can güvenliği her şeyden önemli. Ankara’nın bu konuda hassasiyet göstermesini, hem NATO hem de Kürt bölgesi nezdinde geri planda kalmak istemesini anlamamak mümkün değil.

Ancak bu iş, biraz daha nazik, diplomatik açıdan daha hünerli, aynı anda hem Batı hem de Doğu’yu kızdırmadan yapılabilir.

VAR MI BİR İHTİYACANIZ DİYE SORAMAZ MIYDIK?

Düşünüyorum da örneğin çok mu zor IŞİD Erbil’e 22 km yaklaştığında, Ankara’nın Erbil’e 2-3 danışman yollaması ya da TSK’nın yakın tanıdığı peşmerge komutanlarına ”Var mı bir ihtiyacınız?” telefonu açması? Çok mu zor Erbil’in düşmesine 5 kala Ankara’nın sessiz sedasız yardımda bulunması?

İRAN KÜRTLERE "BİZ EDKİ DOZTUS NE İHTİYACINIZ VAR SÖYLEYİN" DEDİ

Nitekim İran tam da bunu yapmış. Üst düzey bir Kürt yetkili ”İranlılar hemen geldiler. ‘Biz eski dostuz. Ne ihtiyacınız varsa söyleyin’ dediler” diyor. İran’ın kara kutusu Bedir Birlikleri Komutanı Kasım Süleymani, Bağdat-Erbil arasında mekik dokuyor. Süleymani, bizzat peşmergeyle birlikte Türkmen şehri Amerli’nin savunmasında IŞİD’e karşı savaşarak kenti kurtaranlardan...

Alt alta koyalım... IŞİD meselesi, Washington’dan Erbil’e Türk dış politikası için ciddi bir açmaza dönüşmüş durumda. Rehine krizin işin sadece bir yüzü. Onun ötesinde IŞİD’in Türkiye-Suriye sınırını ele geçirmiş olmasının getirdiği kısa ve uzun dönem tehditler var.