BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bakanlıktan 'domuz eti' açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, domuz ürünlerinin üretimi ve satışının yeni bir işlem olmayıp uzun yıllardır devam ettiği bildirildi.

Abone ol

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bir gazetede yer alan markette domuz eti satılmasına ilişkin haberle ilgili açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, söz konusu haberde domuz ürünlerinin üretimi ve piyasaya arzıyla ilgili tüketicinin ve halkın yanlış yönlendirilmesine yönelik ibarelerin bulunduğu ifade edildi.Domuz ürünlerinin üretimi ve satışının yeni bir işlem olmayıp uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bakanlığımız domuz ürünlerinin üretimi ve satışıyla ilgili denetimlerin yanı sıra ilave yeni önlemler de almıştır. Bu çerçevede, domuz etleri ve ürünlerinin diğer gıda maddelerinden ayrı yerlerde depolanması, ayrı reyonlarda satışa sunulması zorunlu hale getirilmiştir. Reyonlarda açık ve net olarak görülebilecek yerlere de domuz ürünü satıldığına dair ifadelerin bulunması zorunlu kılınmıştır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tüketicilerin yanıltılmaması ve doğru bilgilendirilmesi açısından ilave mevzuat düzenlemesi yapmıştır. Bu kapsamda işletmelere, domuzların kesimi, etlerinin parçalanması, soğutulması, satışa sunulması işlemlerinin ayrı yerlerde yapılmasına zorunluluk getirilmiştir. Gıda etiketlerinde içeriğinde domuz eti ve ürünleri bulunduğuna dair ibarelerin yer alması da zorunlu kılınmıştır."

Domuz ürünü olmadığı halde yapılan analizlerde bileşiminde domuz eti bulunduğu tespit edilen ürünlerin bakanlıkça kamuoyuna ifşa edildiği kaydedilen açıklamada, bakanlığın kontrol görevlilerince haberde bahsi geçen işyerine yapılan kapsamlı denetimde, işyerinin reyonunda satılan ürünlerin tamamının ithal ürünler olduğunun tespit edildiği belirtildi. Satış koşulları itibariyle asgari teknik ve hijyenik koşulları sağladığı görülerek herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığının ifade edildiği açıklamada, bakanlıkça tüm gıda maddelerine yönelik denetimlerin etkin bir şekilde sürdürüldüğü, endişe edilecek bir durumun bulunmadığı kaydedildi.