BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bahçeli'nin Tunceli ziyaretine HDP yorumu!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 28 Kasım'da Tunceli'ye ziyarette bulunacak. Peki HDP konuyla ilgili ne düşünüyor?

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA 

Dersim olaylarıyla başlayan polemikte Başbakan Davutoğlu'nun Tunceli ziyaretini eleştiren ve bölge halkı için önemli isimlerden olan Seyid Rıza için 'terörist' ifadesini kullanan Devlet Bahçeli, 28 Kasım Cuma günü kente ziyarette bulunacak.

Bahçeli konuyla ilgili yaptığı açıklamda, "Tuncelili kardeşlerimi ziyaret etme kararı aldım. Düşüncelerimi Tunceli'de kararlılıkla paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 28 Kasım Cuma günü Tunceli'ye ziyarette bulunma kararına Tunceliler tepki gösterdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde Hacı Bektaş'ta yaptığı açıklamalara karşın Dersim ile ilgili sert açıklamada bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 28 Kasım'da Tunceli'ye gelme kararı alması Tunceliler'de şok etkisi meydana getirdi. Bahçeli'nin Dersim ile ilgili sarf ettiği sözleri hatırlatan Tunceliler, Bahçeli'nin Tunceli'ye geliş kararını provokasyon olarak değerlendirdi.

HDP Hakkari milletvekili Adil Zozani ve Şırnak milletvekili Hasip Kaplan İnternethaber'e yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

Hakkari milletvekili Adil Zozani:

TAM BİR KOMEDİ

"Başbakanla muhalefet liderleri arasındaki Dersim polemiği tam bir komedi. Devlet, bu işi sulandırmadan, Dersim katliamında yaşamını yitirenlerin kemiklerini daha fazla sızlatmadan, bu konuyu daha fazla siyaset malzemesi etmeden Dersim halkından özür dilemelidir. Dersim'de yaşamını yitiren insanların acısı üzerinden bunları iç siyasete malzeme etme arayışları ahlaki değildir.

Devlet Dersim'de Kürt halkına karşı bir katliam gerçekleştirmiştir. Dünyanın neresinde olursa olsun bu tarz katliamların adı soykırımdır. Altında Atatürk'ün de, İsmet İnönü'nün de imzası bulunan bu katliamla ilgili olarak devlet oturup Dersim ve Kürt halkından özür dilemelidir. 

BAHÇELİ İZAHTA BULUNMADAN "GİDECEĞİM" DİYOR

Türkiye'de siyasi parti liderleri Türkiye'nin her tarafına gitmelidir. Sayın Bahçeli de Dersim'e gitmelidir. Ama şu anda Sayın Bahçeli ile Sayın Davutoğlu arasındaki Dersim polemiği Dersim'e gidip gitmemek üzerine gelişen bir polemik değildir. Malesef, iki taraflı olarak biz bir yaralamanın söz konusu olduğunu görüyoruz. Sayın Davutoğlu Sayın Bahçeli'ye "Sen cesaret edip oraya gidemezsin, gidip oradaki insanların yüzüne sizin dedeleriniz devlet hainiydi, böyle bir akıbete maruz kaldılar diyemezsin" diyor, Sayın Bahçeli de tersi bir izahta bulunmadan "Evet ben Dersim'e gidip bunu söyleyeceğim" gibi bir davranışın içerisine giriyor. Hanisini değerlendirirsen yanlıştır, Bahçeli'nin de Davutoğlu'nun da tutumu yanlıştır.

Hem il başkanımız hem de Belediye Başkanımız bu restleşme üzerinden böyle kritik bir zamanda yapılacak bir ziyaretin provokasyona açık bir ziyaret olacağını düşünüp öngördükleri için böyle bir çağrıda bulunmuşlardır.  

Şırnak milletvekili Hasip Kaplan:

GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK HÜKÜMETİN SORUMLULUĞUDUR


"Sayın Bahçeli'nin oraya daha önce de ziyareti oldu diye biliyorum, ikincisi her siyasi parti liderinin her şehre gidip gelmesi kadar doğal bir şey yok, bunu abartmanın greği yok. Başbakan sanki Bahçeli gidemiyormuş gibi bir söz kullandı, tabii ki gidebilmeli ama güvenliği sağlamak da hükümetin sorumluluğudur ."