BIST 8.785
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,42
HABER /  DÜNYA

Bağdat'a sınır olan şehir IŞİD'le yüzyüze!

Bağdat'ın 110 kilometre batısında Ramadi kenti IŞİD işgali ile yüzyüze kalmış durumda...

Abone ol

Irak’ın başkenti Bağdat'ın 110 kilometre batısında yer alan Enbar vilayetinin merkezi Ramadi’nin bir kez daha korunaksız kaldığı bildirildi.
 
Enbar İl Meclisi üyesi Azal Fehdawi, yaptığı açıklamada, bugün IŞİD örgütü mensuplarının Ramadi’ye bir saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. Fehdawi, kentin örgüt tarafından işgal edilme tehlikesi olduğunu aktardı.
 
Örgütün Hit ve Beyci ilçelerinde uğradığı yenilgilerin telafisi için hazırlandığını söyleyen Azal Fehdawi, “Ordu Ramadi’yi savunmak üzere birlik göndermeli” dedi.
 
Irak Ordusu, Şii milislerle beraber iki gün önce örgütün elindeki Enbar’a bağlı Hit ilçesine geniş çaplı bir operasyon başlatmıştı.
 
Enbar İl Meclisi Başkanı Sabah Kerhut, Ramadi’de durumun karışık olduğunu, Bağdat asker ve silah göndermezse, IŞİD’e karşı kurulan koalisyondan destek talep edeceklerini belirtmişti.
 
Irak Ordusu,1 Kasım’da Tikrit'in kuzeyindeki Beyci kentini IŞİD'den kurtarmıştı.
 
Irak’ta, 17 Ekim günü ABD savaş uçaklarının hava desteğiyle Tikrit ve Beyci bölgelerinde IŞİD mevzilerine geniş bir operasyon başlatılmıştı.
 
Bağdat’ın 170 kilometre batısında Selahaddin iline bağlı Beyci ilçesinde, Irak’ın en büyük petrol rafinerisi bulunuyor.
 
IŞİD, düşük seviyede ürettiği petrolü Musul, Tikrit ve Enbar'da kendi yandaşlarına dağıtırken, Kürdistan Bölgesi’ne enerji sağlayan 7 dizel santralde üretim sıkıntıları başgöstermiş ve elektrik kesintileri yaşanmıştı.
 
Beyci Rafinerisi, günde 402 bin varil petrol rafine etme kapasitesine sahip. Ancak normal şartlarda sadece Musul, Kerkük ve Kürdistan Bölgesi’nden tedarik edilen 310 bin varil petrolü işleyebiliyor. Bu da, ülkede rafine edilen petrolün neredeyse üçte birine tekabül ediyor.