BIST 10.219
DOLAR 32,22
EURO 34,74
ALTIN 2.448,99

Avrupa’da fakirlik rüzgarı

Yapılan araştırmalarda fakirliğin Avrupa Birliği Devletleri‘nin dev sorunu haline geldiği kaydedildi. Şöyle ki; eskiden belirli bir tabaka yoksulluk çekerken şimdi toplumun normal tabakalarına sızan bu yeni fakirliğin büyük bir halk kitlesi sorunu haline

Yapılan araştırmalarda fakirliğin Avrupa Birliği Devletleri‘nin dev sorunu haline geldiği kaydedildi.

Şöyle ki; eskiden belirli bir tabaka yoksulluk çekerken şimdi toplumun normal tabakalarına sızan bu yeni fakirliğin büyük bir halk kitlesi sorunu haline geldiği belirtilmiş.

Araştırmalara göre Almanya’da en az 10 milyon insan fakirlik içinde yaşıyor, 20 milyon insan da fakirlik sınırında bir hayat sürüyor. Yaklaşık 1-2 milyon insanın da sosyal yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor.

Tabii ki, Almanya’da göçmenlerin fakirleşme olasılığı göçmen olmayanlara göre daha fazla. Federal İstatistik Dairesi tarafından yapılan açıklamada 2010 yılında göçmenlerin yüzde 26’sının fakirlik sınırında yaşadığı kaydedilmiş. Bu oranın Almanlar‘da yüzde 12, yabancı göçmenler arasında yüzde 32, Alman vatandaşı olan göçmenler arasında ise yüzde 22 olduğu belirtilmiş.

Diğer taraftan fakirlik, göçmenler arasında yalnız yaşayanları daha fazla vuruyor. Yalnız yaşayanlar, okulu yarıda bırakanlar ve işsizler de fakirliğin pençesinde. Okulu yarıda bırakıp iyi bir eğitim almayanları gelecekte işsizlik ve buna bağlı olarak fakirlik bekliyor.
Almanya’da fakir duruma düşen aile ve kişilerin bu durumdan kurtulma şansları ülkedeki sistem gereği her geçen gün daha azalıyor. Yine Federal Almanya Sosyal Raporu’na göre 1980’li yıllarda fakir duruma düşenlerin yüzde 57’si bu durumdan kurtulamazken bu oran günümüzde yüzde 65’e yükseldi.

Gençlik fakirliği

Almanya’da gençlik fakirliği adı altında yapılan araştırmaya göre Berlin’deki 14-27 yaş grubu mensuplarının yüzde 21’nin fakirlik tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Almanya’da 80 bin civarında kişinin okul, iş piyasası ve sosyal sistemden tamamen koptuğu ancak ailelerin, eş dost ve yakınlarının parasal desteğiyle ayakta kaldıklarına dikkat çekildi.
İspanya’da fakirlik

İspanya’da önemli bir sivil yardım kuruluşu olan Caritas, ekonomik krizin etkisiyle ülkede sosyal eşitsizliğin her geçen gün daha da arttığını bildirdi. Orta sınıftan gelen sosyal yardım taleplerinin çoğaldığını ve nedeninin ise uzun süreli işsizlik olduğunu belirtti.
Bu arada, Avrupa’da fakirliğin giderek artmasının sebebi de ‘‘Euro krizi‘‘ olarak gösteriliyor.