BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

NSU davasında esrarengiz gelişmeler!

Almanya’da sekizi Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü) davası ikinci yılını doldurdu.

Almanya’da sekizi Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü) davası ikinci yılını doldurdu. Mahkeme Başkanı Manfred Götzl 2016 yılının Ocak ayına kadar duruşma süresi koysa da, bu şartlarda NSU davasının ne zaman sonuçlanacağı belirsiz…

''Asrın davası'' olarak nitelendirilen ve şu ana kadar 200 duruşma gerçekleşen davada, 520’den fazla tanık ve 40’a yakın uzman dinlendi.

NSU davasındaki son gelişmeleri duyar duymaz davayı yakından takip eden Cemil Şahinöz’e kulak vermek istedim… 

Cemil Şahinöz 1981 yılında Almanya´da doğdu. Üniversitede Sosyoloji ve Psikoloji okudu. Halen Felsefe ve Ilahiyat bölümünde doktora tezini yaziyor. Almanya’da uyum sorumlusu ve Aile psikoloğu olarak çalışıyor. Ayrıca yazarlık yapıyor.

 

NSU davasını yakından takip ediyorsunuz. Yeni bir gelişme var mı?

 

Evet, iki yeni gelişme oldu. Birisi itfaiyeciler ile, diğeri muhbirlerle ilgili.

 

İtfaiyeciler ile başlayalım…

 

2011´de ırkçı terör örgütü NSU´nun baş aktörleri olan iki Uwe´lerin ölümünde olay yerine ilk gelen Eisenach şehrinin itfaiyecileri tam 4 sene sonra ilk defa sorguya alındılar. Thüringen Eyaleti itfaiyecileri dinledi. Şimdiye kadar itfaiyecilerin ifadeleri alınmaması gerçekten garip bir durumdu…

Çünkü olay yerine ilk olarak gelenler itfaiyecilerdi…

 

Sorgudan ne çıktı?

 

Ciddi bir çelişki çıktı. Daha önce olay yerinde bulunan polislerin ifadeleri alınmıştı. Polislerin ifadeleriyle itfaiyecilerin ifadeleri tamamen birbirine zıt.

 

Örnek verebilir misiniz…

 

Tabii ki. Örneğin silahlar ve ölülerin yatma şekliyle ilgili verilen bilgiler tamamen farklı. İtfaiyecilerin söylediklerini ele alırsak iki Uwe´nin birbirlerini vurmuş olmaları ihtimal dışında. Olay intihar süsü verilmiş gibi. 

 

İtfaiyeciler başka neler söylediler?

İtfaiyecilerin ifadelerine göre, polisler işlerini doğru dürüst yapmalarını engellemişler. Bu çok büyük bir iddia... Örneğin iki itfaiyecinin ifadesine göre olay yerine geldiklerinde, patlayan kamp arabasının kapısını açıyorlar ve içeride bacak görüyorlar. Polis ise hemen devreye giriyor ve ateşi söndürmemelerini (!) söylüyor. Halbuki bir itfaiyecinin ilk vazifesi ateşi söndürmektir ve muhtemel canlıları kurtarmaktır. 

Çok ilginç başka bir konu ise, itfaiyecilerin olay yerinde çektikleri tüm fotoğraflar istisnasız polis tarafından alınıyor ve siliniyor. Bugüne kadar resimler ortaya çıkmadı...

 

Muhbirlerle ilgili gelişme nedir?

 

İstihbarata muhbirlik yapan nazilerin NSU cinayetlerinde olay yerlerinde olduğu her zaman konuşuluyor zaten. Şimdi ise açık ve net bir kanıt var elimizde. Gizlilik sıralamasında en üst derecede olan bir dosya gazetecilere sızdırıldı. NSU örgütü 2001’de Köln´de İran'lı birinin dükkanına bomba yerleştirmişti ve bir kişi yaralanmıştı. Bu sızdırılan çok gizli dosyada yer alan bilgiye göre, 1989´dan itibaren istihbarat için muhbirlik yapan Johann Helfer isimli bir şahsın bu bomba saldırısıyla ilgili bir bağlantısı var... Hatta saldırıyı yapan kişinin robot resmi bu şahısa uyuyor. Dönemin Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İstihbarat Başkanı Mathilde Koller adamın NSU patlamasında bir ilişkişi olduğunu deşifre ediyor, fakat birçok konuda olduğu gibi, burada da hiç bir işlem yapılmıyor. Ardından Koller 4 ay sonra görevinden istifa ediyor. Neden istifa edildiği bilinmiyor, sadece ‘’şahsi nedenlerden dolayı“ diye bildiriliyor.

 

Bu yeni bilgiler bize neyi gösteriyor?

 

Bu davada elde edilen her yeni bilgi gibi bu bilgiler de olayların kurgu olduğunu, ciddi bir manipülasyon olduğunu gösteriyor. Sanki birileri başından beri bu terör örgütünü koruyor veya arka planda ortaya çıkmaması için azami derecede çaba gösteriyor. Yani arka planda gizli bir el var gibi...

 

Sizce bu dava Türk medyası tarafından yeterince takip ediliyor mu?

 

Sizin gibi takip edenler var tabi ki, haklarını yemeyelim ama yeterli mi?

Bence değil. Halbuki NSU davası yüzyılın davası. Avrupa´da yaşayan Türkler ve Müslümanlar için önemli bir dava . Ve bu terör örgütünün arkasında daha kimler var, kimler destek vermiş, kimler organize etmiş, daha ortaya çıkmayan kaç tane yerel üyeleri var, bunlar konuşulmuyor bile...

Sadece tahminler var. Davayla ilgili binlerce soru işareti var. Her geçen gün soru işaretleri azalmıyor, çoğalıyor.

 

Dava sona erdiğinde soru işaretleri bitecek mi?

 

2012´de terör örgütü NSU tarafından öldürülenler için düzenlenen törende Başbakan Merkel soruşturmanın soru işareti bırakmadan aydınlanacağını belirtmişti. Dava´nın 2016´da bitmesi bekleniyor. Kanımca dava bitince kafamızdaki soruların sadece %5´i cevaplanmış olacak.