BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

'Atatürk mezarında ters dönecek'

Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’ye ait Il Giornale gazetesi, 'Atatürk mezarında ters dönecek' diyerek Türkiye'ye laiklik eleştirisi yaptı.

Abone ol

Çapkınlıklarıyla gündemden düşmeyen, eski İtalya Başbakanı silvio Berlusconi'ye ait olan Il Giornale gazetesi, Türkiye'nin gidişatını ve AK Parti hükümetini yerden yere vurdu.

Diken.com.tr'nin verdiği, IL Giornale  gazetesinde yer alan Francesco De Palo imzalı makalede yer alan ifadelere göre, gazetede “Erdoğan’ın dönüşümü. Başörtüsü okulda, makyaj ise yasak. Daha fazla İslamlaşan Türkiye şimdi Batı’yı korkutuyor” başlığı kullanıldı; Magdi Cristiano Allam imzalı makaleye de, “IŞİD’den Ankara’ya. Yaklaşan düşmanı görmüyoruz” başlığı atıldı.

"ATATÜRK MEZARINDA TERS DÖNERDİ"

Makalelerde, orta öğretimde başörtüsüne izin verilmesi ‘köktendinciliğe sürüklenme ve Atatürk’ün laik devrimine veda’ olarak nitelendi.

Doğan Haber Ajansı’nın Roma muhabiri Esma Çakır, iki makaleyi şöyle özetledi:

"LAİKLİĞE VEDA"

Köktendinciliğe sürüklenme, Atatürk’ün laik devrimine veda. Türk hükümetinin son provokasyonunda ürkütücü bir şey var. Sadece zorla İslamileştirme ya da sosyal medyaya karşı ideolojik bir savaş değil: Bu sefer Erdoğan büyük oynadı, çünkü orta öğretim ve liselerde giyim-kuşam ile davranışlara ilişkin kurallara, açıkça özgürlükten yoksun yasaklar ve şartlara el attı.

"ERDOĞAN SÖZDE DEMOKRAT"

Bu yumruk, Gezi Parkı katliamlarından ve meydanlarda sözde demokrat ama aslında diktatör olan devlete karşı yapılan eylemlerden 13 ay sonra geldi. Tüm tartışmalara rağmen başörtüsü orta eğitime kadar indi. Bu liberal olmayan sürüklenmenin sonu yok gibi görünüyor. Çok sayıda kişinin yaralanmasın ve ölümüne yol açan Gezi Parkı eylemlerine karşı silahlı baskıdan sonra, YouTube ve Twitter’a karşı savaş başladı. Bunu, eşcinsellere özel bir hapishane tartışması izledi.

"OSMANLI HALİFELİĞİ TEŞVİK EDİLİYOR"

Ilımlı İslam ve onun demokrasiyle uyumlu olduğu yönündeki masal, bir asırdan az bir süre önce Türkiye’de doğdu ve orada öldü. Anayasasında bir kez bile ‘İslam‘ kelimesi geçmeyen cumhuriyetin kurucusu laik Atatürk, Erdoğan’ın, gerek ülke içinde, gerekse Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar’la Türk toplumunun bulunduğu AB’de yeni Osmanlı halifeliğini teşvik ettiğini görse mezarında ters dönerdi.

Okullarda başörtüsünü serbest bırakan ama makyaj, dövme gibi şeyleri yasaklayan son stratejik girişim, kurumların laik yapısını zayıflatmayı amaçlıyor.

"TÜRKİYE'YE MERKEZİ BİR ROL VERİLDİ"

Sözde ‘Arap Baharı‘ patladıktan sonra Türkiye’ye merkezi bir rol verildi, Doğu ve Güney Akdeniz boyunca istikrar ve refahı sağlamayı garantileyen “İslami demokrasi” modelini yayabileceği hayal edildi. Batı, İslami terör çeteleri ve IŞİD’e karşı Kürtlerin, Esad’ın ve Irak ordusunun savaştığı bir alan haline gelen, üniter ve egemen ulus devlet olmaktan çıkmış haldeki Suriye ve Irak’ta Erdoğan’ın elini serbest bırakarak, dönemsel bir hatayı sürdürmeye devam ediyor.

"KOBANİ'Yİ BİLMİYORMUŞ GİBİ Mİ DAVRANALIM"

Hepimiz gayet iyi biliyoruz ki, dünyanın her yerinden Suriye’ye giden İslami teröristlerin transit geçiş noktası olan Türkiye, bu jeopolitik bozulmanın esas sorumlusu. Erdoğan’ın, 49 Türk rehinenin serbest kalması için tek kuruş bile fidye ödemeden kendince halife olan El Bağdadi ile müzakere yaptığını bilmiyormuş gibi mi davranalım? IŞİD teröristlerinin, Kürt milisleri hezimete uğratarak, Türkiye sınırındaki Kobani’ye rahatça itildiğini bilmiyormuş gibi mi davranalım?