BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Atalay'dan Rum tarafına sert uyarı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Rumların tek taraflı petrol arama çalışmalarını sert bir dille Rum tarafını uyardı

Abone ol

Tek yanlı petrol arama girişimlerini sürdüren ve geçmişten beri sürekli mağdur olduğunu ima ederek diğer dış güçlerden yardım isteyen Rum kesimi ilk desteğini Yunanistan'dan aldı. Görünen o ki Rum tarafı çözüme pek yaklaşacak gibi durmuyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da Rumların Doğu Akdeniz'deki girişimine tepki gösterdi.

Kıbrıs Türkünün hak ve hukukunu korumak için somut adımların atılacağını dile geitren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Rumların tek yanlı petrol arama girişimlerine değinerek, Rumların bu yaklaşımının Kıbrıs meselesinin çözümü konusundaki yaklaşımlarını ve samimiyetsizliklerini ortaya koyduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Atalay, şunları söyledi: ''Rum yönetimi 2003 yılından bu yana adadaki tek yönetimmiş gibi adanın tümü adına Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmaları yapmıştır, yapmaktadır. Bununla da yetinmemiş, adanın güneyinde petrol, doğalgaz ruhsat sahaları belirlemiş, buralara uluslararası petrol firmalarını davet etmiş, onlara araştırmalar yaptırmıştır." dedi.

RUMLAR ZARAR VERİYOR

Rum hareketlerinin gerek süregiden BM kapsamlı çözüm görüşmelerinin ruhuna ve lafzına zarar verdiğini söyleyen Atalay sözlerine şöyle sürdürdü: "Gerek adadaki iki toplum arasındaki temaslara menfi etki yaptığı, gerek bölgede istikrarı bozucu gerginliğe sebebiyet verdiğini en başından beri uluslararası topluma açık şekilde biz defalarca izah ettik. Egemenlikle ilgili bu konunun kapsamlı çözüm sonrasına bırakılması gereğine ve Kıbrıs Türkünün de adanın doğal kaynakları üzerinde eşit ve meşru hakları olduğunu bildirdik.''

EĞER RUMLAR SONDAJ YAPARSA...

Rum yönetimi sondaj faaliyetini, gerçekleştirmesi halinde Türkiye ve KKTC Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması addedeceklerini belirten Atalay, "Ayrıca KKTC hükümetinin davetine icabeten, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımızı Müsteşar Yardımcısı başkanlığında bir heyet de yarın KKTC'ye gelecek ve muhataplarıyla adanın deniz alanlarında petrol, doğalgaz arama konusunda yapılacak işbirliğinin çerçevesini belirlemek maksadıyla temaslarda bulunacaklardır. Burada ciddi çalışmalar yapacaklardır." dedi.