BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.240,74
HABER /  SEÇİM

Aslında kimin seçmeni sandığa gitmedi?

İPSOS Araştırma'ya göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde en çok fireyi CHP-MHP’nin aksine Ak Parti verdi, tam 2.4 milyon oy kaybetti.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa gitmeyen seçmenler için CHP ve MHP liderleri tatilycileri ve boykotçuları suçlamıştı. Ancak araştırmalardan sürpriz çıktı.

30 Mart’ta oy kullanan 5 milyon seçmen sandığa gitmedi. İPSOS’a göre en çok fireyi CHP-MHP’nin aksine Ak Parti verdi, tam 2.4 milyon oy kaybetti.

YÜZDE 46'SI AK PARTİ'YE OY VERMİŞTİ

İPSOS Araştırmalar Enstitüsü’nün araştırmasına göre Köşk seçiminde oy kullanmayanların yüzde 46’sı yerel seçimde Ak Parti’ye oy vermişti. Bu oran CHP’de 21, MHP’de 19, HDP’de ise yüzde 10 çıktı.

KATILIM YÜKSELSE ERDOĞAN YÜKSELECEKTİ

AK Parti toplamda 2.4 milyon oy, CHP-MHP ittifakı ise 2 milyon oy kaybetti. Katılım oranı son yerel seçimdeki gibi yüzde 89.3 olsaydı, Erdoğan’ın oyu 52.5’in üzerine çıkacak, İhsanoğlu’nun aynı kalacaktı.

NEDEN SANDIĞA GİTMEDİLER/GİDEMEDİLER?

Seçmenin gitmemesindeki en büyük neden yüzde 40’la memlekette ya da tatilde olmaları. Yüzde 15’i çalıştığı (mevsimlik işçiler) için gitmedi, yüzde 20 adayı beğenmedi.

REHAVAT DE VAR, KAYBEDECEĞİZ İNANCI DA

Ancak Gezici Araştırma Şirketi de sandığa gitmeyenlerin yüzde 58’inin CHP, yüzde 22’sinin Ak Parti, yüzde 11’inin ise MHP seçmeni olduğunu tahmin ediyor. AK Partililer ‘Kesin kazanırız’ rehavetiyle sandığa gitmedi, CHP’liler ise kazanacaklarına inanmadı.