BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.435,85
HABER /  EKONOMİ

Asgari Ücret'te ilk toplantı bitti bir sonra ki 13 Aralık'ta

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında başladı. Komisyonun ilk toplantı 1 saat 20 dakika sürdü. Bir sonraki toplantının ise 13 Aralık'ta yapılacağı öğrenildi.

Abone ol

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında başladı. 1 saat 20 dakika süren toplatıda işçi kesimini Türk-İş işveren kesimini TİSK temsil etti. Bu yıl ilk kez masada bir asgari ücretli de bulundu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Selçuk yeni asgari ücretin belirlenmesi için şunları söyledi:
-"İşçi ve işverenler müsterih olsunlar. Haklarını koruyacak ülkemizim kalkınma katkı sağlayacak. 2019'da en önemli önceliklerden biri istihdamı artırmak olacak. Asgari ücret önemli bir sosyal politika aracı. Demokratik ortamda hakları koruyan bir sonuç çıkacaktır.

*Asgari ücret halen net 1603 liradır. Komisyonumuzun bu ay tespit edeceği asgari ücret istihdama, yatırıma, rekabete tüm ülke ekonomisine yön verecek. Komisyon boyunca çalışanların ve devletimizin hassasiyetlerimizin gözetileceğine inanıyorum. Son toplantımızda tüm kesimlerin uzlaştığı bir rakamı açıklayacağımızı umuyorum." 

Asgari ücret net 2500 liranın üstünde komisyona gelen 2019 asgari ücret teklifi

ÜCRET YETERLİ DEĞİL HERKES BİLİYOR
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

*"Bu çağrı geç yapılmış çağrıdır. Başka ülkelerde 3-4 yılda görülen enflasyon bizde bir ayda görüldü.  Geçim şartları katlanmaz boyutta. Asgari ücretin bir an önce yeniden belirlenmesini daha önce talep ettik.

*Bunun geçmişte örneği oldu. Krizin yaşandığı 2001 yılında asgari ücret ocak ve temmuz olarak belirlenmişti. Ülkede yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücret satın alma gücü düştüğü için bakanlık yeniden komisyonları çağırdı ve asgari ücret ağustosta yeniden belirlendi. Bunu hatırlatmak isterim.

Asgari Ücret Komisyonu'nda bu yıl ilk kez bir asgari ücretli çalışan yer alıyor. Gülden Görmez isimli asgari ücretli, Yalova'da yaşıyor, kirada oturuyor ve 2 çocuk annesi. 

*AGİ dahil asgari ücret 1603 lira. Asgari ücretin yetersizliği bugün herkes tarafından ifade ediliyor. Asgari ücret belirlenirken işçinin geçim şartları dikkate alınmamaktadır. Asgari ücretli her ay artan enflasyona karşı eksik ücret almaktadır. Satın alma gücü insanların daha da gerilemektedir. Asgari ücretlinin net ücreti vergi nedeniyle eksilmektedir.

AİLE ÜZERİNDEN HESAPLANMIYOR
*Şuan günlük ihtiyaçlar bile karşılanamıyor. Asgari ücret yönetmeliğinde bunun pazarlık konusu olmadığı ifade ediliyor ancak asgari ücretin pazarlığı yapılıyor. Bu belirlemede işçinin gıda, konut, giyim gibi ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden karşılanması gerektiğini ifade ediyorduk. Ancak geldiğimiz nokta itibariyle günlük 54 liraya bile varmamaktadır. İşçinin geçim şartları dikkate alınmamaktadır.

*Asgari ücret tespit edilirken ailenin dikkate alınması gerekirken bu dikkate alınmıyor. Kanunla bekar üzerinden hesaplanıyor. Yılbaşında alınan net ücret yıl sonuna doğru azalıyor ve bu sadece bekarlar üzerinden hesaplanıyor" .

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, "Asgari ücrete siyasi polemiklerin alet edilmemesini talep ediyoruz" dedi.

Asgari ücrette Türk-İş'in isteği belli oldu 2019 asgari ücreti için net rakam