BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.239,15
HABER /  POLİTİKA

Arınç'ın HDP'li kadın vekile sözleri ortalığı karıştırdı!

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın TBMM'de HDP'li Nursel Aydoğan'a "Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus" demesi gerginlik konusu oldu.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Genel Kurulu'nda HDP'li kadın milletvekilleri ile yaşadığı polemiğe dair açıklama yaptı. HDP'li Nursel Aydoğan'a "Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus" diyerek tepki çeken Arınç, yaptığı açıklamada ise "Meclis disiplini gereği söylenmiş sözlerdi" dedi.

Arınç, HDP ve CHP'li kadın milletvekillerinin yanısıra sosyal medyada yükselen tepkiler üstüne Twitter'dan yaptığı açıklamada "Yüce Meclis çatısı altında görev yapan hiçbir sayın milletvekiline sözlü veya fiili müdahalede bulunmak tarzım değildir. Ancak konuşmam sırasında ısrarla müdahalede bulunan bir kadın milletvekiline "Hanımefendi sus. Bir kadın olarak sus" demek, Meclis disiplini gereği söylenmiş sözdür. HDP Milletvekilleri şov yapıyorlar, hedef saptırıyorlar." dedi.

Arınç, TBMM TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'li Nursel Aydoğan'a "Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus" demişti.

CHP'DEN ARINÇ'A TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, “CHP olarak cinsiyetçi, ayrımcı, aşağılayıcı kadın haklarını ihlal eden bu sözleri şiddetle kınıyoruz. Parlamento çatısı altında böyle bir söz söylenmesi kabul edilemez. Kendisini özür dilemeye davet ediyoruz” dedi.

Kadın milletvekillerinden Arınç'a tepki: Özür dile

‘TÜM KADINLARDAN ÖZÜR DİLEMELİ’


CHP’li vekillerin ardından ise aynı konu üzerine HDP’li kadın milletvekilleri de basın toplantısı düzenleyerek tepki gösterdi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, dünyanın her yerinde savaş kararlarını erkeklerin aldığını ama barışın savunucularının kadınlar olduğunu kaydetti ve ekledi: “Sayın Arınç, bu cinsiyetçi yaklaşımı bir kenara bırakmak durumdadır. Başta HDP’li kadınlar olmak üzere tüm kadınlardan özür dilemesini istiyoruz. Ataerkilin koca çınarı Arınç, kadınların konumunu hazmedemeyen bir görüntü vermiştir. Bu ikazı kadınlara yapıyor ama erkeklere yapamıyor.”
Buldan, Meclis Başkanvekili Şafak Pavey’in tutumunu da eleştirdi ve kınadı.

‘İLK DEĞİL’

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise 32 HDP’li kadın olarak Mecliste yer aldıklarını ifade etti. Arınç’ı yeni tanımadıklarını ve daha öncede hakaretler yaptığını dile getiren Aydoğan, kadınlara yönelik sözlerini hatırlattı. “Bu aslında bir zihniyetin, AKP zihniyetinin kadına bakışının dışa vurumudur” diyen Aydoğan, “Kınıyoruz kendisini. Şahsıma yapılmış olarak asla değerlendirmiyorum. Kendi milletvekilleri dahil olmak üzere tüm kadınlara yapılmış bir hakarettir. Kendisini özür dilemeye davet ediyorum” diye konuştu.

Arınç başta olmak üzere AKP’lilerin kadınlar konusunda eğitimden geçmesi gerektiğini belirten Buldan, istemeleri halinde bu eğitimi kendilerinin verebileceğini kaydetti.