BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.437,91
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatlarında rekor düşüş!

Altın fiyatları uluslararası piyasalarda 1269 dolarla 10 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Abone ol

Rusya-Ukrayna gerginliğinin kısmen hafiflemesi, ABD ekonomisindeki toparlanma ve küresel altın talebinin düşmesiyle altın fiyatları uluslararası piyasalarda 1269 dolarla 10 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Son haftalarda Rusya-Ukrayna gerginliği ve ABD ekonomisinde yaşanan gelişmelere odaklanan altın fiyatlarında düşüş sürüyor.

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları ons başına 1269 dolara kadar düşerek son 2,5 ayın en düşük seviyesini gördü. Altın fiyatlarındaki kayıp günlük yüzde 1'i aşarken yurtiçi piyasalarda da spot gram altın 87 liraya kadar geriledi.

'GÜMÜŞE DE DİKKAT'

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan 1270 dolar seviyesinin altın için kritik olduğunu belirtti. Manukyan "Gümüş en kritik desteğini test etmeye başladı. Ukrayna krizi sırasında altındaki yükselişe rağmen gerileyerek uyarı sinyalleri üreten gümüşü takip etmeyi sürdürüyoruz. Son 2 günde altın şirketleri olumlu bir seyri izlemiş olsa da 1270 kırıldığı taktirde baskıya dayanamayacak" dedi.

'GERİLİM ARTARSA ALIM GELEBİLİR'

İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay ise Rusya-Ukrayna gerilimine dikkat çekerken bu gerilimin artması durumunda tekrar alımların gündeme gelebileceğini belirtti. Özay "Rusya-Ukrayna gerginliğinin kısmen eski etkisini kaybetmesinin yanı sıra ABD ekonomisindeki toparlanış ve global anlamda talebin daralacağı yönündeki beklentilerin ön plana çıkması ve altının güvenli liman özelliğini son günlerde kaybetmesi diyebiliriz. ABD tarafından son haftalarda açıklanan verilerdeki pozitif havanın devam etmesi halinde satış baskısının artabileceğini düşündüğümüz kotasyonda sırasıyla 1262/1254 ve 1248 seviyeleri önemli destek seviyeleri olarak ön plana çıkıyor Ancak her ne kadar gün içerisinde Rusya’dan ‘’Ukrayna’nın doğusuna müdahale etmeyeceğiz’’ yönünde açıklamalar gelmiş olsa da politik anlamda yaşanacak gerginliğin somut bir yansımasını görmemiz halinde piyasalardaki tedirginlik artacağından emtialarda da yeniden alımların ön plana çıkabileceği unutulmamalı" diye konuştu.

Barış BALCI / HÜRRİYET

ATIG Menkul Değerler ( http://www.atig.com.tr ) Tarafından Hazırlanan Altın Bülteni: 

ABD'nin bu haftaki en önemli verisi olan Dayanıklı Mal Siparişleri açıklandı. Piyasalarda beklenti %2.0 iken, rakam beklentilerin üzerinde gelerek %2.6 olarak açıklandı. Bir önceki ayın rakamı ise -%1.3'den %2.1'e revize edildi. Yüzde 2 enflasyon hedefi olan ABD için harcamaya yönelik bir veri seti olduğundan önemli görülmektedir.

Diğer açıklanan verilere baktığımızda ise, Devam Eden İşsizlik Başvuruları 2 Milyon 739 Bin olan rakam bu hafta azalış göstererek 2 Milyon 680 Bin olarak gerçekleşti. Haftalık İşsizlik başvuruları ise 301 Bin'lik beklentinin üzerinde 329 Bin olarak açıklandı. Dayanıklı Mal Siparişlerinin beklenenden çok daha iyi gelmesiyle Dolar tarafında olumlu algılanırken, emtialarda özellikle Altında aşağı yönlü hareketlerin başlamasına neden oldu. Altın 10 Şubat'tan bu yana ilk defa 1268$ seviyesine kadar geriledi.

Daha önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi, Altında 1280$ seviyesinin altında birkaç kez kapanış gördüğümüz takdirde , aşağı yönlü hareketlerin teyid edildiğini söyleyebiliriz. Ancak orta vadede Altın'da 1242$ destek seviyesi olarak takip edilecektir.

Paskalya tatilinden dolayı veri akışı açısından sakin olan haftada yarın ABD'den Michigan Hassasiyeti verisi yakından takip edilecek. (Beklenti:83.0)

GCM Menkul Kıymetler ( http://www.gcmforex.com ) Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu: 

Uzun bir süredir Altın fiyatı için 1277 ve 1330 seviyelerinin önemini vurgulamış ve özellikle orta vadeli işlemcilerin bu seviyelere dikkat etmesi gerektiğini ifade etmiştik. Altın fiyatı 1277 destek noktasını kırarak satış baskısı için önemli bir adım atmış ve bundan sonraki süreçte bu baskının teyidi için günlük kapanışlara ihtiyaç vardır. Teknik olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1277 seviyesi altında gerçekleştirilecek günlük & haftalık kapanış Altın fiyatının 1200 seviyesine gerilemesi ihtimali güçlendirmektedir. Bu bağlamda da bugün ve yarın ki günlük kapanış dikkatle takip edilmelidir. 

Kısa vadeli olarak Altın fiyatını incelediğimizde 1291 direnci günün kalanında önemlidir. Altın fiyatının bu bariyer altında kalmayı sürdürme ihtimali aşağı yönlü baskının devam etme ihtimalini güçlendirmektedir. Bu da 1261 seviyesinin test edilmesine katkı sağlanabilir. Yeniden yukarı yönlü hareketleri telaffuz edebilmemiz için 1291 direncinin geçilmesini takip etmeliyiz. 

Pivot 1291 Destek: 1268-1261-1250 Direnç: 1277-1291-1301