BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.442,57
HABER /  GÜNCEL

Alman aktivist PKK'nın toplu mezarında mı?

İHD'de Van'ın Çatak İlçesi'nde PKK'lılara ait olduğu iddia edilen toplu mezar bulunduğunu öne sürdü.

Abone ol

Van'da İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından yapılan araştırma sonucu Çatak İlçesi'nde PKK'lılara ait olduğu iddia edilen toplu mezar bulunduğu öne sürüldü.

PKK'lıları konu alan bir kitap çalışması için Türkiye'ye gelen Alman İnsan Hakları Savunucusu ve Sosyolog Andrea Wolf'un da bu toplu mezarda olduğu ve Wolf'un Almanya'daki ailesine haber verildiği belirtildi.

Güvenlik güçleri tarafından 1998 yılında Çatak İlçesi Andiçen Köyü'nün kırsal kesiminde bir mağaraya yapılan operasyonda birçok PKK'lı öldürülürken, bazıları da operasyondan sağ kurtuldu. Öldürülen PKK'lıların olay yerinde bırakıldığı ve orada gömüldüğü iddia edilince, 13 yıl önce olayın yaşandığı bölgede araştırmalar başlatıldı. Operasyondan sağ kurtulan 4 PKK'lının ifadeleri ve PKK'lıların ailelerinin başvurusu üzerine İHD Şube Başkanı Sami Görendağ başkanlığında kurulan komisyon konuyla ilgili inceleme başlattı. Ailelerle görüşen İHD yetkilileri, Çatak İlçesi Andiçen Köyü kırsalındaki mağaraya gitti. Yapılan araştırma ve inceleme ardından İHD Van Şube Başkanı Sami Görendağ, basın açıklaması yaptı. Van'ın Çatak İlçesi'ndeki Andiçen Köyü'nde PKK'lılara ait olduğunu iddia ettiği toplu mezara ulaştıklarını iddia eden Görendağ, şöyle dedi:

"Toplu mezarda; PKK'lılarla ilgili yazacağı kitap için bilgi toplamaya gelen Alman sosyolog Andrea Wolf da bulunuyor. Ayrıca örgüt aralarında Andrea Wolf'un da bulunduğu 28 PKK'lının da isimleri ile kod adlarını açıklamıştı. Elimizdeki isimlerle ailelere ulaşmaya çalışıyoruz. Yaptığımız incelemede mağaranın ağır silahlarla çökertildiğini gördük. Sağ yakalananların kurşuna dizildiğini gösteren izler var. Elbise parçaları, saç, kemikler, mutfak malzemeleri hâlâ orada duruyor. Kazı yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunacağız."

ANDREA WOLF'UN AİLESİ ÇATAK'A GELECEK

PKK'lıları konu alan bir kitap çalışması için 1998'de Türkiye'ye gelen Alman insan hakları savunucusu ve sosyolog Andrea Wolf'un ailesi kızlarının silahsız olduğu halde öldürüldüğünü iddia ederek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) dava açmıştı. Yapılan dava sonucu AİHM, Türkiye'yi Wolf davasında mahkum etmişti. Wolf'un da bu toplu mezarda olduğunu iddia eden Van İHD aileyle irtibata geçti. Ailenin bu iddia üzerine önümüzdeki günlerde Van'ın Çatak İlçesi Andiçen Köyü'ne geleceği belirtildi.