BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.443,23
HABER /  SEÇİM

AK Parti oylarını yüzde 4 azaltan tuzak!

SONAR'ın anketlerine tepki gösteren Süleyman Özışık, bu tür anket şirketleri ile seçimlerin maniple edildiğini söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Kanal A ekranlarında gündemi değerlendiren gazeteci Süleyman Özışık başkanlık sistemi tartışmaları ve seçim anketlerini yorumladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülük ettiği tartışmaya muhalefet cephesinden gelen eleştirilere sert tepki gösteren Özışık "şu anda dünyada Başkan sıfatına sahip insanları Erdoğan'ın yanına dizin, hiç birinin Erdoğan'ın Başkanlık zamanındaki kadar yetkisi olmadığını görürsünüz." dedi. Erdoğan'ın meseleye kişisel değil sistem açısından baktığını savunan Özışık, muhalefetin tartışmayı kişi üzerinden yürüttüğünü söyledi.

"SONAR ANKETLERİ MANİPLE AMAÇLI"

CHP'nin ulusalcı kanadına yakınlığı ile bilinen SONAR'ın anketlerine tepki gösteren Özışık, bu tür anket şirketleri ile seçimlerin maniple edildiğini söyledi. "Devletin oturup bu anket şirketlerine bir düzen vermesi lazım. Artık şu dönemde al şu parayı bize bir anket yap mantığını geride bırakmamız gerekiyor. Seçmen üzerinde en çok bu yöntem ile maniplasyon yapılıyor." diyen Özışık, AK Parti oylarının bu tür anketler ile yüzde 4 oranında azaldığını iddia etti.

Özışık şöyle dedi:

SEÇİME AYLAR KALA FARKLI HAFTALAR KALA FARKLI SONUÇLAR

Seçimlere üç dört ay kala ilginç anketler yayınlıyor. Aydınlık'a verdiği röportajları çıkardık baktık. AK Parti baş aşşağı gidiyor diyor seçim öncesi ama Erdoğan yüzde 52 aldı. Baş aşşağı dediği de bu. Seçime aylar kala algı operasyonları başlıyor. AK Parti bitti şu parti uçtu diye haberler başlıyor. Ama seçimlere bir kaç hafta kala ise şirketinin itibarını kurtarmak için bu kez gerçek sonuçları yayınlıyor. Ya sen nasıl bir anketçisin de aylarda öyle oy oranları yayınladıktan sonra seçime bir kaç hafta kala tam tersi sonuçlar yayınlıyorsun? 

AK PARTİ OYLARINI YÜZDE 4 ORANINDA AZALTIYOR

Böyle maniplatif anketler olmasa AK Parti'nin alacağı oy da değişir. Bu anketler kararsız dediğimiz sçemen kitlesi üzerinde çok etkili oluyor. Yüzde 9-11 arası bir kitle bu. Bu tür anketler bu seçmenden yüzde 4 oranında bir oyu çalabiliyor AK Parti'den. Sonar AK Parti yüzde 29 demiş 49 almış. Aylar boyunca bu yönde anketler yayınlıyor. Cihan haber ajansı da bu anketlere büyük itibar gösteriyor. Bu sonuçlara baktığımızda 14 puana kadar sapma var.

DEVLET ANKET ŞİRKETLERİNE MÜDAHALE ETMELİ

Avrupa ülkelerinde bu şirketlere anket yaptırmazlar. Devletin oturup bu anket şirketlerine bir düzen vermesi lazım. Artık şu dönemde al şu parayı bize bir anket yap mantığını geride bırakmamız gerekiyor. Seçmen üzerinde en çok bu yöntem ile maniplasyon yapılıyor.