BIST 9.901
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.459,62
HABER /  SEÇİM

Abdullah Gül 2015 genel seçiminde aday olursa...

Abdullah Gül'e yakın bir kaynak, 2015 genel seçiminde Gül'ün aday olması durumunda partide olabilecekleri sıraladı.

Abone ol

2015 genel seçimi, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün adaylık konusunda ne karar vereceğine kilitlendi. Gül'le, uzun yıllar birlikte çalışan bir kaynak ise “Aday olur mu” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Uygun şekilde davet edilirse neden olmasın? Herhalde Genel Kurul’da ya da kuliste bir köşede oturup el kaldırıp indirmek için milletvekili olmak istemeyecektir.”

AK Parti Olağan Genel Kurulu 27 Eylül 2015 tarihinde yapılacak ve Gül’ü isteyenler, seçimden sonra ortaya çıkacak tablonun Gül’ü o kongrede genel başkanlığa; milletvekili olması halinde de başbakanlığa taşıyacağına inanıyor.

GÜL DAVET EDİLİYOR

Hürriyet gazetesinden Deniz Zeyrek'in haberine göre, 7 Haziran 2015 günü yapılacak genel seçimlere katılmazsa, normal şartlar altında 2019’a kadar başbakanlık ve genel başkanlık planı yapamayacak olan Gül, gelecek daveti geri çevirmeyebilir. Gül’ün beklediği ‘görkemli davet’ bir süredir Ak Parti’nin kıdemli siyasetçileri tarafından yapılıyor. Ancak siyasete ‘yarışarak, savaşarak’ gelmek istemeyen Gül, Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun davetini bekliyor.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ TESADÜF DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, babasının rahatsızlığı nedeniyle aradığı Gül’ün milletvekili adayı olmasını istemesi, AK Parti’de, özellikle de ‘yeni ekip ile bağ kuramayan’ kıdemli isimler arasında heyecan yarattı. Cumhurbaşkanı’na yakın bir AK Partili, Erdoğan’ın “Adaylığı isabetli olur” sözlerinin rastgele, tesadüfen yapılmış bir çıkış olmadığını söyledi. Erdoğan’ın, sokağı, teşkilatları iyi okuduğuna ve gerçekçi bir siyaset izlediğine dikkat çeken bir başka kıdemli AK Partili de Gül’ün Erdoğan’dan vize alarak dönüşünün, AK Parti’nin yol haritasını belirleyecek bir hamle olacağını savundu. Son 15 gün içinde önce Davutoğlu’na, ardından Erdoğan’a ve bir kez daha Davutoğlu’na heyet gönderen ‘3 dönemlik’ AK Partililer de, Gül’ün dönüş ihtimalinin artmasından duydukları memnuniyeti saklamıyor. Birçok AK Partili’ye göre bu çağrının, Erdoğan’ın eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın kararı nedeniyle duyduğu ve birkaç kez açıkça ifade ettiği kırgınlıkla ilgisi olmadığını söylemek de zor.

ŞİMDİ OLMAZSA 2019’DAN ÖNCE ZOR

Gül ile Erdoğan’ın mart ayı bitmeden bir araya gelerek milletvekili adaylığı konusunu detaylıca konuşması bekleniyor. Gül’e yakın isimler ise Gül’ün milletvekili olması için şimdiden ikna çabalarını başlattılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yeni Genel Başkan Davutoğlu” dediği o açıklamaya dek partinin başına Gül’ün geçmesi gerektiğini savunan AK Partililer, Erdoğan’ın son açıklamalarını bir sinyal olarak görüyor. Bu nedenle de Gül’e, “Şimdi milletvekili olmazsanız, normal şartlar altında 2019’a dek başbakan ya da genel başkan olamazsınız” mesajı verecekler.

ATALAY'IN SÖZLERİ GÜL'Ü ÜZDÜ

11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmadan önce olumlu bir sinyal vermemesi nedeniyle İstanbul’a taşınmıştı. Gül’ün yakın çevresi, AK Parti ile siyasete devam etmek yerine İstanbul’a taşınmasının nedenini açıklarken, “AK Parti’de ancak Erdoğan ile yarışarak, savaşarak olmayacaksa siyaset yapmak istiyordu. Erdoğan ile Gül arasındaki bir yarış, hem AK Parti’ye hem Türkiye’ye zarar verirdi” yorumunu yapıyor. Gül’ün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay’ın “Aday olmayacağı anlaşılıyor” sözlerine üzüldüğünü, bunu bazı AK Partililere ilettiği de kulislerde konuşuluyor. Gül ile uzun yıllar birlikte çalışan bir kaynak ise “Aday olur mu” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Uygun şekilde davet edilirse neden olmasın? Herhalde Genel Kurul’da ya da kuliste bir köşede oturup el kaldırıp indirmek için milletvekili olmak istemeyecektir.” AK Parti Olağan Genel Kurulu 27 Eylül 2015 tarihinde yapılacak ve Gül’ü isteyenler, seçimden sonra ortaya çıkacak tablonun Gül’ü o kongrede genel başkanlığa; milletvekili olması halinde de başbakanlığa taşıyacağına inanıyor.

Erdoğan’ın, Gül ile ilgili ses getiren açıklaması öncesinde Gül’ün partinin başına geçmesini isteyen iki önemli AK Parti yöneticisi, Mehmet Ali Şahin ve Hüseyin Çelik İstanbul’daydı. Üstelik, Çelik ile Şahin’in cuma namazını kıldığı Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Camisi’nin bir başka konuğu da 11. Cumhurbaşkanı Gül oldu. Çelik ve Şahin’in Gül ile herhangi bir plan yapmadığı, Gül’le karşılaşmalarının tamamen tesadüf olduğu bildirildi. Ancak, Tarabya’da oturan Gül’ün 15 milyonluk İstanbul’da cuma namazı için Beyoğlu’nu ve İmam Hatip Camisi’ni seçmesi ilginç bir görüntü oluşturdu.