BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD'de iki mahkûm idam sehpasından döndü

Oklahoma eyaletinde iki idam mahkûmunun infazı, zehirli iğnenin içeriğinin açıklanmasını yasaklayan yasaya itiraz etmeleri nedeniyle ertelendi.

Abone ol

ABD'de iki idam mahkûmunun infazı, hükümlülerin kullanılacak zehirli iğnenin içeriğini öğrenmelerini engelleyen yasaya itiraz etmeleri nedeniyle ertelendi.

Oklahoma Yüksek Mahkemesi erteleme kararını, 38 yaşındaki Clayton Lockett'ın idam edilmesinden bir gün önce aldı.

Diğer hükümlü Charles Warner’ın da 29 Nisan'da idam edilmesi planlanıyordu.

Geçen bir hâkim, Oklahoma eyaletinde idam infazı için kullanılan zehirli iğnenin içeriğindeki maddelerin anayasaya aykırı olduğu hükmüne varmıştı.

Avrupalı ilaç şirketlerinin uyguladığı ambargo nedeniyle ABD, zehirli iğneyle infaz yönteminde kullanılan ilaçlara erişmekte zorlanıyor.

Bu yöntemi eleştirenler, infazların "yarım yamalak gerçekleştirilebileceğini" ve "uygun olmayan katışık ilaçlarla gereksiz acıya neden olma" riski taşıdığını söylüyor.

Ocak ayında Ohio'da bu yöntemle gerçekleştirilen bir infazın tamamlanması 25 dakika sürmüştü. Mahkûmun da ölmeden önce nefesinin kesildiği ve boğulma sesleri çıkardığına dair haberler yayılmıştı.

Ohio'da daha önce de cinayet ve tecavüzden suçlu bulunan Dennis McGuire’nin idamında, daha önce kullanılan ilacın üreticisinin aynı ilaçları temin etmeyi reddetmesi üzerine, daha önce hiç denenmemiş ilaçlar kullanılmıştı.

Yeni karışımlar kullanılıyor

Oklahoma eyaleti yasalarına göre yetkililerin, infaz sırasında idam mahkûmlarını sakinleştirmek, solunum yollarını tıkamak ve kalplerini durdurmak için kullanılan ilaçların hangi şirkete ait olduğunu açıklamaları, mesele yargıya intikal etse dahi yasak.

Oklahoma'da 1999'da 19 yaşındaki genç bir kadını öldürme suçundan idama mahkûm edilen Lockett ve 1997'de 11 aylık bir kız çocuğunu tecavüz ettikten sonra öldürmekten hakkında idam kararı çıkan Warner, eyaletin zehirli iğnenin içeriğinin açıklanmasına engel olan yasasına karşı çıktı.

Oklahoma bölgesinde görevli yargıç Patricia Parrish, 26 Mart'ta zehirli iğnenin içeriğin gizlenmesi yasağının mahkûmların haklarını ihlâl ettiğini söylemişti.

Amerikan Associated Press haber ajansına göre eyalet, 1 Nisan’da mahkûmların daha önce hiç denenmeyen midazolam (demizolam), panküronyum bromür ve potasyum klorür karışımıyla idam edilebileceğini belirtti.

Fakat mahkûmların avukatları, bu karışımın "güvenli ve yasal olduğuna dair" kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi.

ABD basınında yer alan haberlere göre Oklahoma mahkemesi, içeriğin gizlenmesi yasasına dair sorunların çözümüne kadar idam infazlarının da ertelenmesi kararına vardı.

ABD’de idam cezası 32 eyalette uygulanıyor. Ülkede geçen yıl 2012'de de yedi, geçen yıl ise dokuz kişi idam edildi.