BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Obama gizli Müslüman Romney Mormon

ABD'de başkanlık yarışında iki lider de dini tercihleri nedeniyle kuşku yaratıyor. Obama gizli Müslüman olarak itham edilirken, Romney de Mormon inancı nedeniyle eleştiriliyor.

Abone ol

İNTERNETHABER - ABD'de büyük gün gelip çattı. Amerika yeni başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Obama kadınların gönlünü çelerken, Romney yaşlılardan oy alacak gibi görünüyor. İki liderin öne çıkan yönleri ise dini inanışları...

Obama "Gizli Müslüman" iddialarına muhatap olurken, Romney de "Mormon" inancı nedeniyle kuşkulu bulunuyor. 

GİZLİ MÜSLÜMAN İDDİALARI

Obama'nın dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi Endonezya'da yetişmesi ve babasının Kenyalı bir Müslüman olması, ABD'de doğmadığını ve gizlice Müslüman olduğunu iddia eden sağcı komplo teorileri üretilmesine neden oldu. Buna karşılık Obama, Hawaii'de doğduğunu gösteren iki nüfus belgesini kamuoyuna sundu.

YÜZÜĞÜNDEKİ LA İLAHE İLLALLAH YAZISI

obamanin-yuzugu.jpg
Ancak bütün bunlar gizli Müslüman iddialarının önünü kesmeye yetmedi. Obama'nın bu kez de parmağındaki evlilik alyansı dillere dolandı. ABD Başkanının gizli bir müslüman olduğu ve bu yüzükte "La ilahe illallah" yazdığı öne sürüldü. Bu seçimlerde de yüzüğü bir kez daha gündeme getirildi. Ancak Obama iddiaları ne yalanladı ne de doğruladı. 
mitt-romney-mormon.jpg
MORMON İNANÇLI BAŞKAN ADAYI

Köşeli çenesi, ışıldayan gözleri ve şakaklarında kırlaşan saçları ile bazıları Romney'i film setinden fırlayıp çıkmış bir başkan adayı olarak görüyor. Üstelik 40 yılı aşkın süredir aynı kadınla, Ann Romney ile evli bir başkan adayı. 

Romney'i kuşkulu kılan ise Obama gibi dini inancı.  Zira muhafazakar kesimin oylarına talip olan Romney, koyu bir Mormon takipçisi... 

Mitt Romney iki yıl Fransa'da Mormon misyoner olarak görev yaptıktan sonra Brigham Young Üniversitesi'nde hukuk ve Harvard Üniversitesi'nde işletme okudu. Romney daha sonra Mormon kilisesinde üst düzey bir görevde bulundu.

mitt-romney.jpgMORMON İNANCI NEDİR? 

1830'da ABD'de Joseph Smith, Jr.'un ahir zaman azizleri İsa Mesih Kilisesi adıyla kurduğu yeni dinin üyelerine verilen ad. Merkezleri Utah eyalet merkezi Salt Lake kentindedir. Günümüzde kilisenin 5 milyonu aşkın üyesinin yaklaşık yüzde 80'i Amerika'da yaşamakla birlikte, mormonlar Latin Amerika, Kanada, Avrupa ve Okyanusya'nın bazı kesimlerine yayılmışlardır.

Mormonluk terimi dini inanç dini metinlerinden Mormon Kitabı 'ndan türetilmiştir. New Englandlı yoksul bir çiftçinin oğlu olan Joseph Smith Jr. 1827'de Moroni adlı bir meleğin kendisine Mormon kitabı'nın yazılı olduğu altın levhalar verdiği savıyla ortaya çıkmıştır. 

Hristiyanlık dininin bir yansıması olarak ortaya çıkan, misyonerler aracılığıyla dünya üzerine yayılan Mormonluk, temelinde "şifacığın" yattığı, gizil güçlerin ağır bastığı dini yapılanma olarak biliniyor.

OBAMA DAHA SEMPATİK GELİYOR

Barack Hussein Obama 4 Kasım 2008 seçimlerinde Cumhuriyetçi rakibi John McCain'i açık farkla yenip, ABD'nin ilk siyahi başkanı olarak tarihe geçmişti. Yemin edip göreve başladığında 47 yaşındaydı. screen-shot-2012-11-05-at-3.21.38-pm.png

Anketlerde iki başkan adayı başabaş gözükse de 44. ABD Başkanı Barack Obama'nın çok önemli bir avantajı var: Seçmenler ona kişisel sempati duyuyor, her ne kadar ekonomi yönetimine kırık puan verseler de ona sadık kalıyorlar.

BABASINI BİR KEZ GÖRDÜ

1961 doğumlu Obama, adını Kenya kökenli bir aydın olan babasından alıyor. Baba Barack Obama, Kansaslı beyaz bir genç kız olan Ann Dunham ile Hawaii Üniversitesi'nde okurken tanışmıştı.

Obama küçük yaştayken babası aileyi terk etti, çift boşandı. Baba ile 

oğul bundan sonra yalnızca bir kez, baba Barack Obama 1971'de Hawaii'yi ziyaret ettiğinde karşılaştı. Baba Obama 1982'de bir trafik kazasında öldü.

ONA BARRY DİYORLARDI

Obama altı yaşındayken annesi Ann, bu kez bir Endonezyalı ile evlendi ve aile Cakarta'ya taşındı.
O dönemde "Barry" olarak bilinen Obama, daha sonra eğitimi için Hawaii'ye döndü; büyükanne ve büyükbabası ile birlikte yaşamaya başladı.

New York'taki Columbia Üniversitesi'nde siyaset bilimi eğitimi alan Obama daha sonra üç yıl Chicago'nun yoksul semtlerinde sivil toplum projelerinde çalıştı. 1988'de Harvard Hukuk Fakültesi'ne giren Obama, burada saygın hukuk dergisi Harvard Law Review'un ilk Afrika kökenli başkanı oldu.

MİTT ROMNEY'İN GEÇMİŞİ

obama-mi-romney-mi-daha-iyi.jpg
Willard Mitt Romney 1947'de Michigan'da doğdu. Babası George Romney bu eyaletin Cumhuriyetçi Parti'den valisi olarak görev yapmış ve 1968'deki başkanlık seçimlerinde bu partinin adayı olmak için yarışlara katılmıştı.

Mitt Romney iki yıl Fransa'da Mormon misyoner olarak görev yaptıktan sonra Brigham Young Üniversitesi'nde hukuk ve Harvard Üniversitesi'nde işletme okudu.

Romney daha sonra Mormon kilisesinde üst düzey bir görevde bulundu, aynı dönemde Bain and Company adlı yönetim danışmanlığı şirketinde çalışmaya başlayarak kısa sürede başkanlığa kadar yükseldi. Aynı şirkete bağlı bir risk sermayesi şirketi de kurdu.

1994'te Demokrat Parti Senatörü Ted Kennedy'nin karşısına Cumhuriyetçi Parti adayı olarak çıktı. Bu seçimleri kaybetti fakat Massachusetts eyaletinde ve ülke çapında Cumhuriyetçiler arasında iyice tanınmış oldu.