BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.435,10
HABER /  GÜNCEL

ABD mahkemesi: Arjantin'in borcu ödeme planı yasa dışı

Arjantin'in iflastan kurtulmak için geri ödenmeyen tahvilleri yeni ihraç edilen tahvillerle takas etme planı ABD mahkemesince 'yasa dışı' ilan edildi. Arjantin ise borç planını kabul etmeyen kreditörleri 'akbaba fonlar' olarak niteliyor.

Abone ol

Arjantin'in iflastan kurtulmak için geri ödenmeyen tahvilleri yeni ihraç edilen tahvillerle takas etme planı ABD mahkemesince 'yasa dışı' ilan edildi.

New York mahkemesinin kararını açıklayan yargıç Thomas Griesa, Arjantin'in önerdiği planın kanunlara aykırı olduğunu söyledi.

Arjantin 2001 krizinde geri ödenmeyen tahvil borcunun yeniden yapılandırılması konusunda kreditörlerin önemli bir kısmıyla anlaşmaya varmıştı.

Ancak küçük bir grup Arjantin'in önerdiği faiz geri ödemesinde indirim ve vade uzatımı gibi şartları kabul etmemişti.

Bu küçük grubun şartları kabul etmemesi tüm borç yeniden yapılandırmasını etkilemişti.

Son olarak bir ABD mahkemesi, yaşanan anlaşmazlıkta Arjantin'in kreditörlerini haklı bulmuş ve ülke borcunu geri ödeyemediği için iflas etmiş sayılmıştı.

Arjantin hükümeti bir süredir bu mahkeme kararının etrafından dolaşarak temerrüt durumundan kurtulmanın yollarını arıyordu.

Geri ödenmeyen tahvillerin yeni ihraç edilecek tahvillerle takas edilmesi de bu çerçevede düşünülmüş bir çıkış yolu olarak görülüyordu.

'Akbaba fonlar'

Yargıç Griesa mahkemenin kararını açıklarken, "Açık konuşmalıyım ki Arjantin'in önerdiği plan kanunlara ters düşüyor... Bu plan yasa dışıdır ve mahkeme yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir" dedi.

Arjantin'in büyük kısmı ABD'de bulunan ve borç yapılandırma planına karşı çıkan fonlara 1,3 milyar dolar borcu bulunuyor.

Arjantin hükümeti ise bu kreditörleri 'akbaba fonlar' olarak niteliyor ve ülkenin krizdeki zor döneminden faydalanarak kâr elde etmeye çalışmakla suçluyor.

Arjantin, fonların borç geri ödemelerinde yapılandırmayı kabul etmeyerek birçok kreditörün üzerinde anlaştığı bir planı çöpe attığını iddia ediyor.

'Komşular bile güler'

Yargıç Griesa ise Arjantin'in iddialarını ev almak isteyen birisini örnek göstererek eleştirdi ve "100 bin dolarlık bir ev almak isteyen bir kişi düşünün. Paranın 80 bin dolarlık kısmını toplamış 'Bu zaten yeterince yüksek bir tutar' diyor ve kalan parayı ödemeden eve yerleşmek istiyor. Arjantin de aynen bu şekilde davranıyor" dedi.

Yargıç Griesa bu tutum için "Böyle birisine bütün komşular güler" ifadesini kullandı.

Uzlaşma çabaları

Arjantinli yetkililer fonlarla bir anlaşma sağlayabilmek için görüşmelere de devam ediyor.

Ülkenin ekonomi bakanı Axel Kicillof hafta başında temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitmişti.

Ancak görüşmelerden bir sonuç alınamadı ve ülke 13 yıl içerisinde ikinci kez temerrüde düşmek zorunda kaldı.

Arjantin'in borç geri ödemelerinde yaşadığı sıkıntının zaten durgunlukta olan ekonomiyi iyice kırılgan hale getirdiği belirtiliyor.