BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.437,03
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

45 yapı denetim firmasına bakanlıktan ceza!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelindeki 45 yapı denetim firmasına, saptadığı eksiklikler nedeniyle ceza verdi.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelindeki 45 yapı denetim firmasına, eksiklikleri nedeniyle bir yıl süre ile iş almaktan men, izin belgelerini iptal etme gibi cezalar verdi. Ayrıca yapıları kanuna uygun olarak denetlemeyen ve çalıştığı firmayı zarara uğratan çalışanlara da ceza kesildi.

Bakanlık Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün 45 yapı denetim firmasına ilişkin kararı, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Karara göre, eleman eksiklerini gidermeyen Ankara, İstanbul ve Aydın'da faaliyet gösteren üç yapı denetim firmasının izin belgeleri geçici olarak geri alındı.

Ayrıca ticaret sicil kaydı silinen veya şirket ünvan ve amaç maddesini değiştirmesi nedenleriyle tasfiyesine karar verilen İstanbul, Kocaeli, Kütahya, Bursa ve Hatay'daki 6 kuruluşun da izin belgeleri iptal edildi.

FİRMASINI ZARARA UĞRATANADA CEZA

Kararda, yapıları 4708 sayılı Yapı Denetim Kanununda belirlenen esaslara göre denetlemediği anlaşılan firmalara ve yapıyı uygun şekilde denetlemeyerek firmasını zarara uğratan çalışanlara da ceza verildi.

Bu kapsamda, İstanbul'da 10, Ankara'da 5, Konya'da 2, Yozgat'ta 2, Ordu'da bir, Kocaeli'de 3, Sakarya'da bir, Balıkesir'de 4, İzmir'de 4, Osmaniye'de bir ve Isparta'da bir firmaya bir yıl süre ile "iş almaktan men" cezası verilirken, bu cezaya sebep olan firma denetçilerine de bakanlıkça kayıtlarının tutulmasına yönelik karar alındı.

Öte yandan, bazı yapıları kanuna uygun olarak denetlemeyen ve hakkında bir yıl içerisinde 3 kez para cezası uygulanan Afyon ve Burdur'daki iki firmaya da bir yıl süre ile yeni iş almaktan men cezası verildi. Denetim sorumluluğunda bulunan bazı yapıları denetlemeyen ve firmasının üç defa para cezası almasına sebep olan bir denetçinin "denetçi belgesi" ise iptal edildi. Cezalar, toplamda Türkiye genelindeki 45 firmaya verildi.