BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,88
HABER /  GÜNCEL

42 ilde yapılan referandum anketinden çıkan çarpıcı sonuç!

A&G’nin 7 coğrafi bölge ve 42 ilde 3 bin 22 denekle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği araştırmadan çarpıcı veriler elde edildi.

Abone ol

Heyecanla beklenen referandum için geri sayım başladı. Adil Gür'ün yaptığı son anket sonuçlara göre erkeklerin yüzde 12.4’ü, kadınların ise yüzde 15.5’i kararsız. 18-30 yaş arası nüfus ise 46 yaş ve üstüne göre daha az kararsız çıktı

Son günlerde referandumda kararsızların, referandum sonucu bakımından önemi ve etkisi konuşuluyor, tartışılıyor. Adil Gür, kararsızların kimler olduğunu analiz etti ve çarpıcı referandum anket sonuçlarını yayınladı.


ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

Araştırma, 28-30 Ocak günleri Türkiye sınırları içerisinde 7 coğrafi bölgede, 42 ilde, 126 mahalle köy ve belde de 18 yaş ve üstü 1509’u kadın toplam 3 bin 22 denekle hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır.

Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı-tabakalı-tesadüfi yöntem, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır. Örneklem seçilirken TÜİK ve Maliye Bakanlığı verilerinden faydalanılmıştır. Örneklemde ilçe, kır-kent ağırlığına uyulmuştur.

Araştırma raporunda yer alan Büyükşehir verileri, statü olarak büyükşehirleri değil nüfusu büyük olan şehirleri yani metropolleri ifade etmektedir.

Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir. Araştırmanın hata payı güven sınırları içinde %1.8’dir.

ARAŞTIRMADA GİDİLEN İLLER

Araştırmada gidilen iller Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Isparta, İzmir, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van ve Zonguldak’tır.

Üniversite mezunlarının kararı belli

Eğitim yükseldikçe kararsızlar azalıyor.

En az ev kadınları en çok memurlar

Ev kadınlarının yüzde 17.4’ü kararsız.

MHP tabanı kararsız

Güneydoğu bölgesi kararını verememiş

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan seçmenlerin yüzde 23.9’u kararsız.

 “1 Kasım’da Ak Parti’te oy verdim” diyenlerin yüzde 90.4’ü, “CHP’ye oy verdim” diyenlerin yüzde 93.9’u 16 Nisan’daki referandum oylamasında ne yönde oy kullanacağına karar vermiş.

MHP tabanındaki kararsız oranı diğer partilere göre daha yüksek.

Kentler daha hazır

 Kentlerde kararsızlar genel ortalamanın üzerinde.

Erkekler kadınlardan daha kararlı

 Kadınların yüzde 15.5’i, erkeklerin yüzde 12.4’ü kararsız.

Yaş arttıkça kararsızlar artıyor

Yaş yükseldikçe kararsızların oranı bir miktar artıyor.