BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.242,15
HABER /  GÜNCEL

25 yıllık öğretmen bilinçaltı kurbanı

Savcı, 25 yıllık öğretmene ‘Bilinçaltında örgüt üyesi potansiyeli var’ dedi diye 14 aydır tutuklu.

Abone ol

25 yıllık öğretmen Mehmet Sarı, DHKP-C’nin “memur yapılanmasına” yönelik operasyon sonrasında tutuklandı. 14 aydır cezaevinde tutulan Sarı’nın eşi Sevim Sarı “Avukatlarımız ‘Bu adam hiçbir şeye katılmamış neye dayanarak tutukluyorsunuz’ deyince savcı, ‘Bilinçaltında örgüt üyesi potansiyeli var’ diyor. Eşim içeride biz dışarıda mağdur edildik” dedi.

EĞİTİM-SEN (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) İstanbul 5 No’lu Şube yöneticisi olan 25 yıllık öğretmen Mehmet Sarı, 14 aydır tutuklu bulunduğu Kocaeli 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nden gönderdiği mektupla yaşanılan hukuksuzluğa isyan etti.

DHKP/C’nin “memur yapılanmasına” yönelik 19 Şubat 2013’de 28 ilde yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan 72 kişi arasında yer aldığını belirten Sarı, aradan geçen sürede 64 kişinin tahliye edildiğini, 8 kişinin tutuklu kaldığını söyledi. Hakkında hiçbir somut suçlama olmamasına rağmen haksız yere tutuklandığını ifade eden Sarı, “Sizlerin çığlığımıza ses olmanızı, mağduriyetimizi duyurmanızı istiyoruz. Tahliye edilenlerle tutuklu kalan bizler arasında hiç bir hukuk farkı bulunmamasına rağmen tutuklu kalmamız akılla, hukukla, vicdanla açıklanamayacak bir durum” dedi.

8 KİŞİ İÇERİDE KALDIK

Sarı, 3 sayfalık mektubunda şunlara yer verdi: “1990’dan bu güne hak ve özgürlükler mücadelesinde, insan hakları mücadelesinde yer aldım. Kurduğumuz sendikalarda yöneticilik yaptım. Ne yazık ki ülkemizde hak özgürlük istemek, ateşten gömlek giymeye benzer. Er ya da geç giyeni bir şekilde yakar. Benim de payıma hiçbir somut suçlama olmamasına rağmen haksız bir tutuklanma düştü. 19 Şubat 2013’te 28 ilde yapılan polis operasyonu ile, KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) yönetici ve üyelerinden oluşan 186 kişi gözaltına alındı. 72 kişi tutuklandı. İstanbul dışındaki tüm illerde tutuklanan 3-5 ay içerisinde serbest kaldılar. Aynı operasyon kapsamında ve aynı delil itham ve dosyaya sahip olunmasına rağmen nedense İstanbul’da hukuk ayrı işledi. İstanbul’da 32 tutuklu KESK’li memurdan 24’ü tahliye edilirken, somut gerekçe olmadan 8 kişi tutuklu kaldık.”

HUKUK CİNAYETi

ÖYM ve TMK 10’la yetkili mahkemelerin kapatılması ile “Haksız tutukluluk kalkıyor” algısının oluştuğunu ancak bunun kesinlikle doğru olmadığını belirten Sarı, hukuk cinayetlerinin devam ettiğine dikkat çekerek, ÖYM’lerin kaldırılması ile mağduriyetlerinin arttığını 6 Mayıs 2014’de yapılacak olan duruşmanın 8 Temmuz 2014’e alındığına dikkat çekti. Kapatılan TMK 10’la yetkili savcılıkca hazırlanan iddianamede Mehmet Sarı’nın da arasında bulunduğu 15’i öğretmen 56 kişi hakkında DHKP/C üyesi-yöneticisi olmak, örgüt propagandası yapmak iddiasıyla 7,5 yıl ile 85 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

SENDİKADA ÖNE ÇIKTIN

Sarı’nın eşi Sevim Sarı ise şöyle konuştu: “25 yıllık öğretmen, evi, işi belli olan iki çocuk babası bir insan örgüt üyeliğinden tutuklandı. Emniyette eşim ‘yanlışlık yapıyorsunuz, ben sadece sendikacıyım, örgüt ile hiçbir bağlantım yok’ diyor, onlar da ‘biz biliyoruz senin örgüt ile bağlantın yok, sendikada çok öne çıktın, dilin çok sivrildi. Onun için buradasın’ diyorlar. Sonra savcılıkta eşim tutuklanınca sendika avukatlarımız soruyor ‘bu adam hiçbir şeye katılmamış ,neye dayanarak tutukluyorsunuz’ deyince savcı, ‘bilinçaltında örgüt üyesi potansiyeli var’ diyor. Ve eşim 15 aydır tutuklu, ben iki çocuğumla birlikte her hafta üç saatlik yol giderek, eşimi ziyaret ediyorum. Eşim içeride biz dışarıda mağdur edildik.”