BIST 9.889
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.451,23
HABER /  SEÇİM

2015 genel seçimleri öncesi CHP'nin kazananı 'T'

2015 genel seçimleri öncesi CHP'de bin 871 aday adayının yarışacağı ön seçim hazırlıkları kapsamında aday sıralaması için yapılan kura çekimini 'T' harfi kazandı Peki 'T' harfinin kazanması ne anlama geliyor?

Abone ol

2015 Genel seçimlerinin yaklaşmasıyla partilerde son hazırlıklar tamamlanıyor Son olarak CHP'de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun içinde bulunduğu bin 871 aday adayının yarışacağı ön seçim hazırlıkları kapsamında oy pusulaları basıldı, oy kullanılacak okullar da belirlenmeye başlandı ve aday sıralaması için yapılan kura çekimi yapıldı. Kurayı ise 'T' harfi kazandı; kuranın kazanan harfinin T olması ise 'soyadı T ile başlayan aday adaylarının pusulada kendisilerine ön sıralarda yer bulacağı' anlamına geliyor. 

KURADAN 'T' ÇIKTI

Radikal'den Ercan Sarıkaya, ilgili haberinde bu konuyu şöyle örneklendirdi: İstanbul 1. Bölge’de 1 sıra adayı bu kura ile İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal olurken, Aydın’da birinci sırayı Televizyoncu Tayfun Talipoğlu kaptı. Manisa’da Hakan Tatar liste başı olurken, İstanbul 2. Bölge’de Avukat İsmail Emere Telci, 3. Bölge’de ise emekli Halil Taşkesen birinci sırada yer aldı. Bu sıralama ile aday adaylarının birer sıra numarası oldu. Bu numaralar oy kullanırken üyelerin işlerini kolaylaştıracak. Parti kulislerinde listede ön sıralarda olmak özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi aday adayının çok olduğu illerde avantaj olarak değerlendiriliyor.

İşte CHP'nin seçim maratonunun hızlanmasıyla gerçekleştirdiği diğer seçim adımları:

ADAY ADAYLIK BAŞVURULARI TAMAMLANDI

7 Haziran seçimleri için CHP ’ye yapılan milletvekili aday adaylık başvuruları tamamlandı. Partiye adaya adayı olarak başvuran 2 bin 822 kişiden aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , eki CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın da bulunduğu bin 871 aday adayı ön seçime girecek.

kemal-kilicdaroglu.20150319094159.jpg

KILIÇDAROĞLU İZMİR'DEN ÖN SEÇİME GİRİYOR

Ön seçim heyecanı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den ön seçime gireceğini açıklaması ile başka bir boyut kazandı. Ön seçime giren aday adayları ilçe ilçe, mahalle mahalle dolaşarak üyelerden oy istiyor ve Meclis’e girebilecek sırayı elde etmeye çalışıyor. Seçim günü de kıran kırana bir yarışın yaşanması bekleniyor.

ÖN SEÇİM 29 MART'TA!

Parti Meclisi’nde alınan karar gereği CHP’de hakim gözetiminde ön seçim 29 Mart'ta yapılacak. Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara 1 ve 2. Bölge, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Isparta, İstanbul 1, 2 ve 3'üncü bölge, İzmir 1 ve 2'nci bölge, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Uşak ve Yozgat'ta milletvekili adayları ön seçim ile belirlenecek. Ankara birinci bölgede 1, 3, 5 ve 7'nci, ikinci bölgede ise 1 ve 3'üncü sıralar kontenjan adayına ayrıldı. Antalya'da 3'üncü, Aydın, Tekirdağ ve Trabzon 1'nci, İstanbul birinci bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9'uncu, ikinci bölgede 1, 3 ,5 ve 7'nci, üçüncü bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9'uncu, İzmir birinci ve ikinci bölge 1, 3, 5'inci, Adana 2 ve 5'inci, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kayseri, Muğla ve Zonguldak 2'nci, Mersin 1 ve 4'üncü sıra adayları da Genel Merkez kontenjanına ayrıldı. CHP, ön seçime girecek milletvekili aday adaylarını en son 24 Mart 2015 tarihinde YSK’ya bildirecek.

ÇARŞAF LİSTE İLE OY KULLANILACAK

29 Mart’ta yapılacak ön seçimde bütün aday adaylarının isim ve soy isimlerinin yazılı olduğu çarşaf liste ile oy kullanılacak. Üyeler, oy pusulasında adları yazılı olan aday adaylarının karşısına işaret koyarak tercihini belli edecek. İşaret sayısı; o seçim çevresinin ön seçimle belirleyeceği milletvekili adayı sayısından çok ve bu sayının yarısından az olamaz. Örneğin İstanbul 1. Bölge’den 26 milletvekili seçilecek. CHP Parti Meclisi kararı gereği 1, 3, 5, ve 77nci sıralar kontenjan adayına ayrıldı. Bu durumda üyeler geriye kalan 22 milletvekili adayını belirlemek için oy kullanacak. Oy verirken 11’den az 22’den fazla isime oy veremeyecek.11’den az, 22’den çok isime oy veren üyenin oyu geçersiz sayılacak. Bu durum İstanbul 1 ve 3. Bölgelerde ise en az 13, en fazla 26 aday adayına oy verme şeklince olacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ön seçime gireceği İzmir 2. Bölge 13 milletvekili çıkarıyor. CHP 3 sırayı kontenjana ayırdığı için üyeler 5’den az 10’dan fazla aday adayına oy veremeyecek.

PARTİ YÖNETİMİ SIRALAMAYI DEĞİŞTİREMİYOR

Hakim gözetiminde yapılana bu seçimde ön seçim sonuçları en çok oy alandan en aza doğru sıralanacak ve vekil adaylık sırası kontenjanlar dikkate alınarak yapılacak. Yani İstanbul’da ön seçim sıralaması 2, 4, 6., 8, 10, 11…. şeklinde belirlenecek. CHP yönetiminin bu sırayı değiştirme yetkisi bulunmuyor.

ÖN SEÇİMDE KİMLER OY KULLANABİLECEK?

31 Aralık 2014 tarihi ve öncesinde CHP üyesi olan ve ön seçim bölgesinde ikamet eden kişiler oy kullanabilir. Oy kullanacak üyenin yanında mutlaka bir kimlik bulundurması gerekiyor. Üyenin aidat borcunun olması oy kullanmaya engel değil.