BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,78
ALTIN 2.441,07
HABER /  GÜNCEL

100 bin imza nereye verilecek? Saati ve seçim kurulu adresleri

100 bin imza verme işlemi haftasonunda da saat 20.00'a kadar devam ediyor. Meral Akşener, Doğu Perinçek, Temel Karamollaoğlu 100 bin imzayı toplayabildi mi sorusunun yanıtı 9 mayıs'ta belli olacak. 100 bin imza verecek olanların seçmen kaydı olmak zorunda. Peki imza nereye ve kimler tarafından verilecek işte ayrıntıları;

Abone ol

100 bin imza ile cumhurbaşkanı adayı gösterme süreci devam ediyor. İsteyen seçmenler cumartesi ve pazar günü de imza verebilecekler. Peki 100 bin imza nedir, neye ve neden imza vermek gerekiyor, kimler imza verebiliyor? İşte 100 bin imza ile ilgili bilmeniz gerekenler;

100 bin imza nedir? : Mecliste grubu olan partiler için 100 bin imza gerekmiyor. Zira onlar parti grubuyla başkan adayını gösterebiliyorlar. 100 bin imza mecliste grubu olmayan partiler için zorunluluk. Bu durumda Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Adalet Partisi adaylarının 100 bin imza toplaması gerekiyor. İyi Parti transferle bilindiği gibi Meclis'te grup sahibi oldu. Haliyle aday gösterme hakları vardı. Ancak Meral Akşener 100 imza toplamaktan korktu denileceği için parti grubunu devre dışı bıraktı ve bağımsız aday olarak ortaya çıktı. Bu sebeple onun da 100 bin imzaya ihtiyacı var.

100 bin imza kuralı nereye imza verilecek? : Cuma günü başlayan 100 imza işlemi 9 mayısa kadar devam edecek. 100 bin imza için seçmen kaydınızın olması zorunlu.

İşte 100 bin imza için gerekli şartlar; *100 bin imzanın geçerli olması için vatandaşların aday göstermek istedikleri isim için bağlı bulundukları ilçe seçim kuruluna imza vermeleri gerekiyor.

100 bin imza verilecek ilçe seçim kurulu adresleri tüm iller(TIKLA)

*Belirlenen süre içinde 100 bin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, geçici aday listesinde gösterilecek.
*Seçmen ancak YSK tarafından yapılan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.
*Seçmen, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvuracak.


*Başvuranın seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılacak ve elektronik ortamda da kaydedilecek.
*Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen, adaylık teklifi için Ankara'da bulunan Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna bizzat başvuracak.

100 bin imza adayları kimler?: 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adaylık başvurusu yapan 4 isim bulunuyor. İsteyen seçmen gidip bunlardan birine imza verebilecek. Seçmenin sadece bir imza verme hakkı var haliyle iki kişiye imza veremiyor. Adaylar şunlar;
-Meral Akşener - İYİ Parti
-Temel Karamollaoğlu - Saadet Partisi
-Doğu Perinçek - Vatan Partisi
-Vecdet Öz - Adalet Partisi Genel Başkanı