BIST 9.929
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.440,09
HABER /  SEÇİM

10 Ağustos’a kadar neler olmayacak?

Cumhurbaşkanı seçim gününe kadar, cumhurbaşkanı adayları neler yapmayacak, bizler neler konuşmayacağız?

Abone ol

Zaman gazetesi yazarı Nuriye Akman, önümüzdeki 37 günde siyaset dünyasında nelerin olmayacağını sıraladı.
"Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna kadar önümüzde 37 gün var. Bu süreçte yaşanabilecek sürpriz gelişmeleri öngöremesek bile, hangi olayların gerçekleşmeyeceğini biliyoruz." diyen Akman'a göre olmayacakların listesi şöyle:

BİRLİKTE TELEVİZYONA ÇIKIP TARTIŞMAYACAKLAR

- Cumhurbaşkanı adaylarımız her ne kadar özgüven sahibi olsalar da, asla ve kat’a bir araya gelip kozlarını paylaşmayacaklar. Üçü bir TV kanalında kendilerini tarafsız bir moderatörün adaletli yönetimine teslim edip her görüşten gazetecinin sorularına yanıt vermeyecekler.

MUHALİF GAZETECİLERE KONUŞMAYACAKLAR!

- Adaylar tek tek çıktıkları TV programlarında, karşılarında her seferinde farklı bir kesimin temsilcilerini bulmayacaklar. Mesela üniversite öğrencileri, çiftçiler, işçiler, memurlar, bilim insanları veya sanatçıların meraklarını tatmin etmeyecekler. Bunun yerine, ters köşeye yatırılmayacaklarından emin oldukları gazetecilerle konuşacaklar.

ADAYLAR BECERİLERİNİ GÖSTERMEYECEKLER

- Adaylar siyasi fikirlerini söylemenin dışında bir beceri göstermeyecekler. Mesela canlı yayında yemek yapmayacak, gardıroplarını açmayacak, fıkra anlatmayacak, halktan birini dansa kaldırmayacak, bir müzik aleti çalarak veya şarkı söyleyerek seçmenleri duygulandırmayacak, yelken yarışına katılmayacak, yamaç paraşütüyle atlamayacak, gençlerle karşılıklı bilgisayar oyunu oynayıp puan kazanmaya çalışmayacaklar.

PARA HARCAMA TARZLARINI, OKUDUKLARI KİTAPLARI ANLATMAYACAKLAR

- Kimse sormayacağı için adaylar kendiliklerinden aşktan ve sevgiden ne anladıklarını, akıllarının felsefenin hangi temel sorularına takıldığını, hayatın en gizemli yanı olarak neye şaşırdıklarını, bilimsel gelişmelerden ne denli haberdar olduklarını, okudukları son on kitabın dünyalarını nasıl etkilediğini, para harcama tarzlarını da paylaşmayacaklar bizimle.

BAĞIŞ YAPANLARI EKSİKSİZ ÖĞRENEMEYECEĞİZ!

-Adaylara bağış yapan kişi ve kurumlar eksiksiz öğrenilemeyecek. Kampanyalar şeffaf olmayacağı için, kimse adayları sahici bilgilerle önyargısız bir şekilde kıyaslayamayacak, böylece oy verilecek aday konusunda fikir değişiklikleri yaşanmayacak.
- “Adayların hiçbiri beni temsil etmiyor” diye düşünenler bile, iş sandık başına gitmeye gelince çaresizliklerini etkili bir şekilde dillendirmeyecekler.

UYUŞTURUCU BATAĞINI YETERİNCE TARTIŞMAYACAĞIZ

- 10 Ağustos’a kadar “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi Yasası” kapsamında dağdan inecek militanların nasıl rehabilite edileceği konusu pek tartışılmayacak.
- Mesela gençleri uyuşturucu batağından nasıl kurtarırız sorusu da Köşk’e kimin çıkacağı kadar dert edinilmeyecek.
- Türkiye’de başta Suriyeliler olmak üzere kaç mültecinin yaşadığı bilinmeyeceği gibi, Musul’da alıkonulan Türk vatandaşlarının durumundan “milli menfaatler” gereği sual edilmeyecek.