BIST 10.538
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,01
HABER /  EKONOMİ

Ziraatın 14 milyon lirası uçmuş!

Ziraat Bankası'nın 14 milyon 171 bin lirası uçtu gitti! Olay bankanın bilgisayar sistemindeki altyapı değişikliği sırasında oldu!

Abone ol

Ziraat Bankası 18 Ekim 2004 tarihinde bilgisayar altyapısını değiştirmişti. Yeni veri tabanına geçiş sırasında sistem bir süre kilitlenmişti. Bu değişiklik bankanın bin 100 şubesinde aynı anda gerçekleşmişti. İşte bu sırada bankanın 14 milyon TL'sının uçup gittiği ortaya çıktı.

Bankanın sistemini kilitleyen olayın raporu yazıldı. KİT Komisyonu’na sunulan ve alt komisyonda görüşülen son Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) raporunda 14 milyon 171 bin liranın ortadan kaybolduğunun altı çizildi.

Gazeteport'un haberine göre raporda Kasım 2008 tarihi itibarıyla bankada bu konuya ilişkin henüz bir karar alınmadığı ve açığın kapatılmadığına işaret edilerek şu tespitlere yer verildi:

- Şubeler cari hesaplarında 31 Aralık 2006 tarihi itibarıyla 14 milyon 171 bin TL bakiye vermesinin müfettiş tespitinde de yer verildiği gibi 2004 yılı içerisindeki işlemlerden kaynaklanmış olabileceği anlaşıldı.

- Sorunun sistem değişikliğine gidilirken ilk adım olarak bu konuda ciddi fizibilite çalışması yapılmaması, öngörülmesi gereken sorunların önceden görülmemesinden, 2004 yılından önceki sisteme benzer açık kayıt izleme ve kapatma yapısı kurulmamasından ileri gelmiş olacağı kuvvetli bir olasılık.

- Özel komisyon ‘itibar kaybı var’ tespiti yaptı. "Ziraat Bankası gibi köklü bir geçmişe sahip olan ve ülke ekonomisi için önemli fonksiyonlar yürüten bir bankanın itibar kaybına yol açabilecek bu tür sorunlarla karşılaşılması konusundaki risklerin asgariye indirilmesi bakımından yeni bir sistem geliştirme ihtiyacı duyulduğunda sistem geliştirme yaşam döngüsü çerçevesinde hareket edilerek ilk adım olarak fizibilite çalışması yapılması “ önerisinde bulunulmuştu.

- Finart sisteminin peyder pey uygulamaya geçmesi nedeniyle Bank2000 (TMSF’nin el koyduğu Demirbank’ın iştiraki) ve Finart şubeleriyle birlikte çalıştığı dönemde Bank2000 işlemlerinin mutabakat kontrolü yapmaksızın kayda alınması nedenleriyle sistemin bu haliyle uygulamaya girmesinin açık kayıtların oluşmasına neden olduğu anlaşılmakta.