BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Zeytinburnu'nda provokasyon belgelendi

Silvan’daki saldırı sonrasında bazı gruplar, günlerdir İstanbul Zeytinburnu’nda tehlikeli bir oyunu sahneye koymaya çalışıyor.

Abone ol

Facebook üzerinden yapılan provokatif çağrılarla sokaklarda toplanan kalabalık gruplar, Kürtlerle karşı karşıya getirilmek isteniyor. Gözaltına alınanların çoğusu sabıkalı çıktı. Aynı gruplar bir mahallede başka diğer mahallede başka konuşarak ortalığı kızıştırıyor.

Etnik gerilimin yaşandığı Zeytinburnu'nda halk "Artık sabrımız kalmadı" derken, emniyet olaylarda 'provokasyon izine' rastladı. Emniyete göre Zeytinburnu'nda olayları çıkaran provokasyon grubu var

Zeytinburnu’nda pazartesi akşamı patlak veren olaylar önceki gece doruk noktasına çıktı. Büyük bir bölümü sosyal medya üzerinde örgütlenen yüzlerce kişi gece taş, sopa ve satırlarla işyerlerine saldırdı kahvehaneler kurşunlandı.

FACEBOOK'TA IRKÇI MESAJLAR

Sopalı grupları sokağa çağıran sosyal paylaşım sitesindeki mesajlar ise birbirinden ürkütücü. İşte o mesajlardan bazıları:

» Arkadaşlar akşam yine Dörtyol’da toplanma olabilir. Eğer toplanma olursa herkesi eksiksiz bekliyoruz. Destek çıkmamız lazım duyan duymayan herkes birbiriyle haberleşsin yine buradan toplanma durumunda herkes haberdar edilecektir.

» Arkadaşlar hedef 1000 kişi lütfen profilde bir kere de olsa paylaşalım suskun kalmayalım “Kö...ler” boş durmuyor.

» Bu seslerin sadece Zeytinburnu ile sınırlı kalmaması gerekir. Her ilçe her il Zeytinburnu gibi tepki göstermelidir.

» (Olayların yaşandığı sırada saat 00.00) Sümer’de ailelere saldırıyormuş şer....ler.

SIRRI SÜRAYYA ÖNDER ZEYTİNBURNU'NDA

İstanbul Bağımsız Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, pazartesi gününden beri Zeytinburnu'nda yaşanan olaylarla ilgili bilgi almak için BDP Zeytinburnu İlçe Başkanlığı'na geldi. Burada partililerle görüşen Önder, polis yetkililerinden de bilgi aldı. Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Önder, Zeytinburnu halkına sağduyu çağrısı yaptı. Önder, bugün tüm siyasi partilerin ilçe temsilcileriyle görüşeceğini de dile getirdi.

NEREYE GİDELİM

Çırpıcı, Yeşiltepe, Dörtyol gibi bölgelerde büyük bir bölümü Kürtlere ait kahvehane, dernek ve evlere saldırılar düzenlendi. ‘Midyat Kıraathanesi’ isimli dükkânı taşlanan İdris Doğan “Peki biz nereye gidelim. ‘Kürtlere ölüm’ diye slogan ata ata yürümüşler. Ve polis de bunları seyretmiş” derken, Diyarbakırlı Mehmet Çiftçi korku dolu geceyi şöyle anlattı: “Dayımın kahvehanesi baskına uğradı. Baskına uğradıklarını görür görmez üzerlerine kapıyı kilitlemişler. Bodrum katında olmasa işyeri, canlarını kurtarmaları zor olurdu.” Çifçi’nin sözünü ettiği işletmenin ahşap kapısı satırlarla parçalanmaya çalışılmış ve tüm camları kırılmıştı.

BAYRAĞA SALDIRI İDDİASI

Saldırıya uğrayan Şenol Kıraathanesi’nin sahibi Diyarbakırlı Mekin Sefer olayları “Biz olayların olacağını biliyorduk ve kahvehanede bekliyorduk. Polis geldi, bizleri dağıttı ve sokağın başında bekleyen satırlı, bıçaklı ülkücü gruba ise hiç dokunmadı” sözleriyle anlatırken, Ferit Güngördü ise “Yeter artık, buramıza geldi” diyor. Bu sırada kalabalığın içinde, hemen yakınlarında bulunan iki Afgan derneğinin basılması çağrıları yükseliyor.

DÖRT GÜNÜN BİLANÇOSU

İlçedeki dört günlük gerilimin bilançosu şöyle: 70 kadar işyeri ve ev basıldı, 130 araç tahrip edildi. Ancak hâlâ gerilimi önleyecek önlemler alınmamasından herkes şikâyetçi. BDP İlçe Başkanı Nezir Erdemci “Artık sabrımız kalmadı, kitlemizi tutamıyoruz” derken, MHP Zeytinburnu İlçe Başkanı Fethi Ahmet Alarslan da tabanlarına ‘sakin olmaları’ çağrısında bulunduklarını söylüyor. Belediye Başkanı Murat Aydın’sa “Tek elden bir merkez provokasyon peşinde. Büyük ve tehlikeli bir olay ile karşı karşıyayız” diye konuşuyor.

GÖZALTINA ALINANLARIN ÇOĞU SABIKALI

 

Zeytinburnu’nda birkaç gündür süren kargaşanın ardından dün yapılan operasyonda aralarında bir çocuğun da bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Zanlıların çoğunun çeşitli suçlardan emniyette kaydı olduğu ortaya çıktı. Örneğin zanlılardan C.K.’nın uyuşturucu bulundurmak ve kulllanmaktan, S.A.’nın resmi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılıktan, M.Y.’ninse hırsızlık suçlarından kaydı bulunuyor. 

EMNİYET: PROVOKASYON VAR

Emniyet raporlarına göre Zeytinburnu’nda yaşananlar geçen yıl İnegöl ve Dörtyol’da yaşanan olayları (Geçen yıl yine temmuz ayında Bursa İnegöl ve Hatay Dörtyol’da Kürt mahallelerine saldırılar olmuş, linç olayları yaşanmıştı) andırıyor. Emniyet birimleri İnegöl ve Dörtyol’daki olaylardan sonra hazırladıkları raporda provokasyona dikkat çekilmişti. Zeytinburnu’nda yaşanan olaylar bu raporlarla karşılaştırıldı. Gelişmelerin aynı olduğunu gördü. 

MAHALLEYİ BÖYLE KARIŞTIRIYORLAR

Polisin tespitlerine göre bir grup mahallede dolaşarak ‘Ülkücü arkadaşlarımızı öldürüyorlar’ derken, Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelerdeyse başka bir grup ‘Kürt kahvelerini ateşe verdiler’ diye söylenti yaydı. Gözaltına alınanlar da ‘Beş arkadaşımız öldürülmüş’, ‘Kürtler bizim mahalleye saldırmışlar’, ‘Ülkücülerin kahvemizi yaktığını duyduk’ şeklinde sözler duyduklarını söyledi. Eylemin ilk çıktığı gün kalabalığın içindeki ‘Kürtler benim dükkanımı yaktılar’ diyen kişinin başka bir yerden geldiği ortaya çıktı. Gözaltındakiler dün adliyeye sevk edildi.