BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 35,04
ALTIN 2.447,12
HABER /  GÜNCEL

Zebarinin gözü sınırda

Sınıra yapılan askeri yığınak, Zebari'yi ürküttü. Gelen çağrı şu yönde.

Abone ol

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin Irak sınırına 140 bin asker yığdığını iddia etti.

Başkent Bağdat'ta basın toplantısı düzenleyen Zebari, "Irak'ın kuzey sınırında büyük bir hareketlilik var. Güvenlik güçleri ve istihbarat birimlerine göre, tahminen tam donanımlı 140 bin askeri personel bulunuyor" dedi.

Irak'ın "söz konusu problem"i diyalog yoluyla çözmek istediğini vurgulayan Zebari, "Hükümetin tutumu bellidir. Komşu ülkelerin Irak'ın egemenliğine müdahale etmesine karşıyız. Türkiye'nin meşru endişelerini anlıyor ve bu konunun müzakere edilebileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Türkiye ve Irak arasındaki problemlerin çözümü konusunda ABD, Türkiye ve Irak tarafından oluşturulan üçlü bir mekanizma bulunduğunu hatırlatan Zebari, "Bu komitenin çalışmalarına Bağdat'ta evsahipliği yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

Bu arada, Kuzey Irak'ta temaslarda bulunan Irak hükümet sözcüsü Ali Dabbağ, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Dabbağ, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuyla ilgili olarak, ''Operasyon gerçekleşirse Iraklıların karşılığı sert olacaktır'' dedi.

Türkiye'nin kendi iç sorunlarına yönelik kendi sınırları dışında çözüm aramaması gerektiğini söyleyer Dabbağ, Irak'ın başka ülkelerinin kendi sorunlarını içinde çözdüğü bir bölge olmayacağını kaydetti.