BIST 10.056
DOLAR 32,22
EURO 34,78
ALTIN 2.426,36
HABER /  MEDYA

Zaman'da MİT yüzünden büyük kavga

Zaman'ın iki ağır topu Mümtazer Türköne ile İhsan Dağı MİT yüzünden birbirine girdi. Türköne 'devlet düşmanı' iması yapınca Dağı karşılık verdi.

Abone ol

İNTERNET HABER - MİT ve Hakan Fidan üzerine Batı basını ile Türk medyasında çıkan yorumlar Zaman si'nde bugüne kadar rastlamadığımız sıkı bir kavga başlattı.

Gazetenin Liberal yazarı İhsan Dağı, MİT üzerine kaleme aldığı yazıyla Zaman'ın ağır topu Mümtazer Türköne'yi kızdırdı. Türköne'nin milliyetçi damarına basan Dağı, dün köşe arkadaşından MİT üzerine ağır bir karşılık aldı.

"Sizin istihbarat örgütünüz, yabancı istihbarat örgütleriyle aynı kümeste kapışınca kimden yana olmanız gerekiyor?" sorusunu yönelten Türköne, "Acaba hangi tilki haklı? Üstelik liberaller dışında kendisini tavuk yerine koyan yok" diyerek İhsan Dağı'yı Liberallik damarından vurdu.


TÜRKÖNE İHSAN DAĞI İÇİN NE YAZMIŞTI?


Mesele aslında “istihbarat örgütü” meselesi değil, doğrudan bizim liberallerimize özgü devlet algısına dair bir çarpıklık. İhsan Dağı, muhafazakârları -iktidara sahip oldukları için- “devlete söz söyletmemek”le itham ederken, aslında hem bizim dışımızda hem de bir düşman olarak kalması gereken bir “canavar”dan söz ediyor. Bizim dışımızda, hep mesafeli durmamız ve şerrinden emin olmamız gereken bir hasım.

LİBERAL OLMANIN ŞARTI DEVLET DÜŞMANLIĞI

Kestirmeden liberal olmak için devlet düşmanı olmanız lâzım. Öyle ki, muhafazakârları bile devlete mesafeli tutma ve sınırı geçtikleri zaman ikaz etme hakkınız ve yetkiniz var.

KİMDEN YANA OLURSUNUZ?

Aydınlar “liberal” sıfatını yapayalnız ve tarafsız dolaşan bir Olimpos tanrısı gibi tartışılmaz bir otoriteye dönüşmek için kullanıyorlar. Temsil ettiğiniz bir değeriniz, bir tercihiniz, bir idealiniz yok. Sizin istihbarat örgütünüz, yabancı istihbarat örgütleriyle aynı kümeste kapışınca kimden yana olmanız gerekiyor? Acaba hangi tilki haklı? Üstelik liberaller dışında kendisini tavuk yerine koyan yok. Bülent Arınç haklı: Âşık olmak lazım. Seveceğiniz, değer vereceğiniz, emek harcayacağınız bir varlığınız olmalı.


MİT'İ SEVMEYEN ÖLSÜN

İhsan Dağı ise Türköne'nin bu yazısına "Mit'i sevmeyen ölsün" başlıklı bugünkü yazısıyla karşılık verdi.

Dağı, Türköne ve MİT için şunları yazdı;

"Bu analizin üzerine ‘devlet düşmanlığı' iması ve ‘MİT'ten mi, yabancı istihbarat örgütlerinden mi yanasın?' sorgusu hiç de özleyerek hatırlamadığımız dönemlerin dilini ve üslubunu hatırlatıyor.

‘Devlet düşmanı' olmadığımızın ölçütü ‘MİT'i sevmekse, sadece liberallerin değil, pek çok kişinin işi zor.

Kafasına dayanan istihbarat silahıyla bile MİT'e ilan-ı aşk etmeyeceklere ne yapacaksınız?

Akla gelen en büyük suç ‘devlet düşmanı' demek. Ama buna çok alıştık; üstelik sadece liberallere değil, İslamcılara da, dindarlara da, Kürtlere de devlet düşmanı denildi bu ülkede.

Türköne ile ‘millî duruş' yarıştıracak değilim.

(...) BEN DE AYNISINI YAPIYORUM

‘Muhafazakârları ikaz etme hakkı ve yetkisi' var sanıyor demiş üstad. Kimseye parmak salladığım yok.

Kendisi ne yapıyorsa bu köşede ben de aynısını yapıyorum. Muhafazakârların ‘demokratikleştirici' bir güç olarak kalmasının şartlarını ‘tartışıyorum'. 


(...) BENİM DEĞERLERİM VAR

Son husus; kime sesleniyor Türköne ‘bir değeriniz, bir tercihiniz, bir idealiniz yok' derken, bilmiyorum. Çünkü benim var; dün de vardı, bugün de var.

Onlar için yaşıyor ve yazıyorum. Ancak, ‘devletten üstün' değerlerin olduğunu devlete tutuklu kalanların anlamalarını da beklemiyorum.