BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,10
ALTIN 2.473,15
HABER /  EKONOMİ

Yurtdışına çalışmaya gidecekler dikkat!

Türkiye'den ümidini kesip çareyi yurt dışında arayacak olanlar. Bu konuda karar verirken iki defa düşünün...

Abone ol

Kendi ülkesinde beklentileri gerçekleşmeyip de ümidi yurtdışı arayanlar acaba ne kadar rasyonel bir tercih yapıyor?

www.paradurumu.tv adlı sitesinde yerelden globala, özelden genele ekonomik anlamda akla ne geliyorsa hem ekonomis hem psikolog hem de padagogça yaklaşan Paranın Güzin Ablası'ndan alarm sözler: Yurtdışına iş için gidecekler aman dikkat!

Çareyi yurt dışında çalışmakta gören genç Selim'in, Özlem Denizmen'e gönderdiği maile bakılırsa durum ciddi:

‘’Merhaba Özlem Hanım, Benim kafam çok karışık ve 1 metre önümü göremiyorum. Sorum, aylık 1.500 dolar gelirim var. Kendi işimi (bayan giyim üzerine) yapıyorum. Ama nedense bir türlü ilerleyemiyorum. Kriz falan diye kendimi pozitif tutmaya çalışıyorum ama olmuyor, çok rahatsız oluyorum… Ben de işimi bırakıp göçmenlik başvurusu yapmayı (Kanada) düşünüyorum. Bunun geleceğime ve doğacak çocuğumuza artısı olur mu? İlginize şimdiden çok teşekkür ederim. Selim ‘’

Durun hemen Selim'e hak vermeyin.

Önce 'bir bilen'in; yani Özlem Denizmen'in çekincelerini dinleyin:

Merhaba Selim,

Öyle kolay pes etmek yok!

Samimi ol

Önce kendine karşı SAMİMİ ol, sence işin neden ilerlemiyor? Müşterinin beklentilerini karşılıyor musun? Yoksa beklentiler değişti de sen hala fark etmedin mi? Etrafa sor, arkadaşlarından fikir al. Müşterilerinden fikir al. Analiz yap. Anlamaya çalış, ne oluyor?

Fark yarat

Baktın yaptığın iş doğru, müşterinde var, o zaman... Yaptığın işle ilgili bir farklılık yaratmayı deneyebilirsin. Her zaman sattığın ürünler yerine değişik tarz giysiler olabilir. Ya da farklı, değişik ürünler getirip satmayı dene.

Başka ülkeye göç?

Kanada ‘ya göç edeceğim diyorsun. Hiç gittin mi? Seni Kanada’ ya çeken ne? Orada ne yapacaksın? Çevren, bilgin var mı? Planın var mı? Öyle başka bir ülkeye göç etmek kolay birşey değil. Ben iki ülkede uzun dönem yaşadım, aileden uzak olmak kolay değil. Bir amaç uğruna olursa tamam, ama senin amacın ne? Çözemediğin bir düğümü bırakıp kaçmak?

Bilmediğin yerde, amacın ne olduğu belli değil, birde üstüne eş ve çocuk sorumluluğu binerse evliliğinin huzuru kaçabilir.

Bunları iyice düşün, taşın, eşin ne diyor bu konuda birlikte karar verin. İyi bir araştırma yapın.

Hayat senin Selim. Kendine bir amaç koy ve oraya doğru sür atları...

Nereye gitmek istediğini bilene dünya bile yol verirmiş.