BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.413,13
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'ın ardından İrlanda'da da 'sarışın çocuk' kuşkusu

Polisin çocuk kaçırdıklarından kuşkulandığı Irlandalı Roman çift yedi yaşındaki sarışın kız çocuğunun kendilerinin olduğunda ısrar ediyor. Yunanistan ise geçen hafta bir Roman kampında bulunan Maria için Interpol'ü devreye soktu.

Abone ol

Yunanistan'dan sonra İrlanda Cumhuriyeti'nde de polis sarışın bir kız çocuğunu, kaçırıldığı kuşkusuyla Roman bir aileden aldı ama aile çocuğun kendilerinin olduğunda ısrarlı.

7 yaşındaki çocuk Pazartesi günü Tallaght'da bir eve yapılan baskında bulunmuştu.

Roman ailenin evini basan polisler evde aralarında sarışın ve mavi gözlü 7 yaşındaki kızın da bulunduğu çok sayıda çocuk gördüler.

Mahalleden birinin polise ihbarda bulunarak, Roman ailenin evinde anne ve babasına ve kardeşlerinin hiçbirine benzemeyen bir kız çocuğu yaşadığını söylediği bildiriliyor.

Roman aile çocuğun kendi kızları olduğunu söyledi ama polisler yapılan açıklamalar ve sunulan belgeleri inandırıcı bulmadı.

Gazete haberlerinde, çiftin çocuğun Dublin'deki Coombe hastanesinde 2006 yılında doğduğunu söyledikleri ama hastanede böyle bir kayıt bulunmadığı yolunda iddialar yer aldı.

Çocuk, Çocukları Koruma Yasası çerçevesinde aileden alındı.

Kuşkulu durumlarda çocuğun anne babasının belirlenmesi için DNA testi yapılması yoluna gidiliyor.

Haberin verilişine eleştiri

Olayın veriliş biçimi bazı eleştirilere de hedef oldu.

Avrupa Roman Hakları Merkezi başkanı Dezideriu Gergely, İrlanda devlet yayın kuruluşunun haberi verirken, Yunanistan'daki olayla bağ kurmakta "acele ettiğini" söyledi.

Morning Ireland adlı gazeteye konuşan Gergely, bütün Romanların esmer olmadığının, Romanlar arasında da açık tenli ve sarışın çok kişi olabileceğinin hatırlanmasında yarar olduğunu da hatırlattı.

Roman ailenin İrlanda basınında yer alan fotoğrafları, çocuğun anne babasından çok farklı görünüp görünmediği konusunda da kuşkular yarattı.

Yunanistan: Interpol devrede

Geçen hafta da Yunanistan'ın orta kesimlerindeki bir Roman kampına yapılan baskında böyle bir olay yaşanmış, anne ve babasına benzemeyen sarışın bir kız çocuğu bulunmuştu.

Maria adındaki kız çocuğunun DNA testleri, birlikte yaşadığı Roman ailenin üyesi olmadığını ortaya koymuş, çocuğu kaçırdıkları suçlamasıyla mahkemeye verilen çift tutuklanmıştı.

Dört yaşındaki Maria'ya bakan Atina'daki yardım kuruluşu çocuğun gerçek anne ve babasını bulmak için verdiği ilanlara binlerce yanıt geldiğini bildiriyor.

Ama Yunanistan yetkilileri bununla da yetinmeyip çocuğun DNA test sonuçlarını Interpol'e verdi.

Interpol bu verileri, kaybolmuş bir çocuğun akrabası olan kişilerin ortaya çıktığı durumlarda, iddianın çek edilebilmesi için ilgili ülkenin polis teşkilatına iletebilecek.

Çocuğun DNA'sı hali hazırda Interpol'ün elinde bulunan DNA veri tabanıyla karşılaştırıldı ve bir eşleşme bulunmadı.

Interpol'e üye 190 ülkenin polis örgütlerine kızın DNA'sını kendi veri tabanlarıyla karşılaştırmaları, DNA veri tabanına sahip olmayan ülkelerin de ellerindeki bütün DNA kayıtlarını Interpol'ün havuzuna aktarmaları çağrısı yapıldı.

Sarı Bülten

Interpol Atina'nın isteği üzerine 16 Ekim günü Yunanistan'da Farsala yakınlarındaki bir Roman kampında bulunan dört yaşındaki Maria'nın fotoğrafı ve DNA profilini içeren bir Sarı Bülten yayınladı.

Sarı Bültenler Interpol tarafından kayıp kişilerin, özellikle de çocuklar gibi kendi kimliğini bilemeyecek durumda olanların izinin bulunabilmesi amacıyla kullanılıyor.

Yine Yunanistan'ın isteği üzerine kızın bulunduğu evde yaşayan Hristos Salis ve Elefteriya Dimopolu adlı Roman çift ile ilgili Mavi Bültenler de yayınladı. Bunlar da kişiler ve faaliyetleri hakkında bilgi toplamak için yayınlanıyor.