BIST 10.168
DOLAR 32,22
EURO 35,11
ALTIN 2.471,33
HABER /  DÜNYA

Yunanistan'da halk sokağa döküldü

Yunanistan Başbakanı Samaras'ın kaderini belirleyecek olan yasal değişiklik öncesi halk parlamento binası önünde eyleme başladı

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras 'ın, 16 Kasım'da nakit rezervinin tükeneceğini belirttiği ülkesinin AB ve IMF 'den tahsis edilen kredinin 31,5 milyar avroluk yeni dilimini alabilmesi için bu akşam parlamentodan geçirmesi gereken 13,5 milyar avroluk kemer sıkma önlemlerine tepkili onbinlerce kişi, parlamento binası önünde gösteri düzenledi.

Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (GSEE) çağrısıyla dün başlatılan 48 saatlik genel grev çerçevesinde, kemer sıkma politikalarına tepki gösteren Yunanlar, hükümet ve kemer sıkma önlemleri aleyhinde slogan atarak ''Önlemleri onaylamayın'' çağrısında bulundu.

Yunan bayrakları açan Yunanistan Milli Marşı'nı seslendiren göstericilere, ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) milletvekilleri de katılarak, parlamento önüne hükümete hitaben, ''Ülkeyi mahvettiniz, şimdi hemen gidin'' yazılı pankart astı.

Parlamento önündeki barikatı aşmak isteyen göstericilere polis gaz bombalarıyla müdahale etti.

Göstericilerin arasından ayrılan, kendilerini, ''Anarşist'' olarak tanımlayan maskeli grupların parlamento ve bakanlıkları koruyan polislere taş ve molotofkokteylleriyle saldırması üzerine polis ses ve gaz bombaları kullandı. Maskeli gruplar etrafı ateşe verirken, polisin müdahalesi sürüyor.

Öte yandan, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığına giden yolda barikatı aşmak isteyen göstericileri dağıtmak için tazyikli su kullanıldı.

Kemer sıkma önlemleri üzerinde milletvekillerinin tartışmaları sürerken, geniş güvenlik önlemleri çerçevesinde birçok kişinin gözaltına alındığı bildirildi.