BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da banka çalışanları grevde

Yunanistan'dak'i Tarım Bankası ATEBank çalışanları bankanın özelleştirilmesi planlarını protesto amacıyla 24 saatlik greve çıktı.

Abone ol

Yunanistan'da tarımla ilgili kamu bankası ATEBank'ın çalışanları özelleştirilme planlarını protesto amacıyla 24 saatlik greve çıktı. Grevlerin seri halinde tekrarlanması bekleniyor.

Associated Press Ajansı, posta kuruluşu Hellenic Post'un çalışanlarının da gereve destek için Merkez Bankası binası önünde toplandıklarını haber everiyor.

Yunanistan hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada ATEBank'ın karşılıksız olarak Piraeus Bank'a devredileceği ve zayıf olan yatırımların devlet denetiminde kalacağı bildirilmişti.

Banka çalışanları sendikası başkanı Kostis Amoutzias, bu girişimle, yükün Yunan halkının sırtına yıkıldığını belirtti.

Yardım için reform talebi

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ülkesi için ayrılan kurtarma paketinin son dilimi olan 31,5 milyar euro için Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF denetçileriyle Cuma günü biraraya gelmiş, denetçiler başbakandan maliyeti düşürücü yeni reformlar talep etmişti.

Yunan hükümeti iki yıl süreli 11,7 milyar eroluk bir tasarruf planı hazırlıyor. Bunun için de emekli aylıklarında, sosyal yardımlarda ve sağlık alanındaki harcamalarda daha ileri kesintiler yapılması öngörülüyor.

Cuma günü Avrupa Komisyonu, sorunlar yaşayan Alpha Bank, EFG Eurobank, Piraeus Bank ve National Bank of Greece'e 18 milyar euro tutarında devlet desteği verilmesini 'geçici olarak' onaylamıştı.

Başbakan Samaras, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşmesinden sonra, üç partili koalisyonun özelleştirme ve kamu sektöründe değişikliklere gitme planlarını uygulayacağını bildirmişti.

Reform sürecindeki gecikmeleri eleştiren Barroso, "konuşmayı bırakıp harekete geçmek"ten söz etmişti.

Başbakan Samaras, Yunanistan ekonomisinde bu sene yüzde 7 oranında küçülme beklendiğini açıklamıştı.